Occidentul ar trebui să ia în considerare cum va răspunde la nevoia Rusiei de garanții pentru propria securitate, în cazul în care Vladimir Putin va accepta să poarte negocieri pentru a încheia războiul din Ucraina, a declarat sâmbătă președintele francez Emmanuel Macron, citat de Libertatea.RO.

Într-un interviu pentru postul de televiziune francez TF1, înregistrat în timpul vizitei sale în SUA de săptămâna trecută, Macron a afirmat că Europa trebuie să-și pregătească viitoarea „arhitectură de securitate”.

„Asta înseamnă că unul dintre punctele esențiale pe care trebuie să le abordăm – așa cum a spus întotdeauna președintele Putin – este teama că NATO va veni la uşa sa, desfăşurarea de arme care poate ameninţa Rusia”, a spus Macron.

„Acest subiect va face parte din subiectele pentru pace. Așa că trebuie să ne pregătim pentru ceea ce suntem gata să facem. Cum ne protejăm aliaţii şi statele membre, oferind Rusiei garanţii pentru propria sa securitate în ziua în care aceasta se întoarce la masa negocierilor”, a mai explicat liderul francez.

Atât Rusia, cât și SUA au declarat săptămâna asta că sunt deschise la discuții în principiu, deși președintele american Joe Biden a spus că va discuta cu Putin doar dacă va arăta că este interesat să pună capăt războiului.

La rândul ei, Ucraina a afirmat că negocierile sunt posibile doar dacă Rusia încetează să mai atace și își retrage trupele. Multe voci din Ucraina și din Occident se opun însă cu fermitate oricărei negocieri cu Putin, care l-ar recompensa cu concesii după aproape 10 luni de război, mai ales după ce forțele ucrainene și-au recuperat din teritoriul ocupat în urma contraofensivei lansate în ultimele 3 luni.

Dar declarațiile lui Macron au sugerat că acesta este înțelegător față de nevoia Moscovei de garanții de securitate, notează Reuters.