O relatare intimă a felului în care a trăit războiul Yeva Skalietska, o fetiță de 12 ani din Harkov, cu fotografii și mesaje de WhatsApp între ea și colegii săi, a fost publicată în Marea Britanie. The Guardian face o recenzie a cărții, a cărei versiune audio a fost narată de actrița Keira Knightley, citat de libertatea.

„Am văzut-o pe bunica la fereastră, privind spre granița cu Rusia. Se uita la rachetele Grad care zburau peste câmpuri. Dintr-odată, o rachetă imensă a explodat cu atâta forță încât inima din piept mi-a înghețat”, scria Yeva la începutul războiului. Fragmente din cartea sa, în engleză, au fost apărut în publicația britanică WBUR.

„Până nu ai fost acolo, nu știi ce este războiul” este titlul jurnalul fetiței ucrainene de 12 ani, din Harkov, care cuprinde pasaje scurte și intense, scrise în limba engleză, pe care Yeva a învățat-o cu plăcere în școală. Micuța supraviețuitoare relatează cu maturitate și emoție viața ei din mijlocul războiului.

Yeva locuia cu bunica ei, Iryna, într-un apartament la periferia orașului Harkov. De la fereastra ei, vedea „câmpuri imense și goale care duc până la granița cu Rusia”. Înainte să scrie ce vede în război, fetița oferă o scurtă imagine a vieții ei de dinainte de război: petreceri, pictură, bowling. O viziune a normalității, care este spulberată de evenimentele din 24 februarie 2022, precizează The Guardian.

„Mâinile îmi tremurau, dinții îmi clănțăneau. Simțeam frică peste tot în jurul meu. Mi-am dat seama că aveam primul meu atac de panică. Bunica încerca să mă calmeze, spunând că trebuie să rămân concentrată. Mi-a pus un pandantiv cu o cruce la gât și apoi a pus cutia cu bijuterii în dulap”, fragment din jurnalul Yevei.

„Modul în care este construită această carte are ceva extraordinar de imediat și de intim”, conform recenziei din The Guardian. Cuvintele din jurnal sunt completate de fotografii ale Yevei, fotografii făcute de bunica ei.

Aflăm cum ea și bunica ei privesc rachetele care zboară deasupra casei lor și apoi se grăbesc să se refugieze în siguranța relativă a subsolului. Bombele sunt o parte din noua normalitate a vieții lor.

Autoarea și-a scris jurnalul în tren

Gândurile autoarei și ale prietenilor ei sunt mărturia în timp real a prăbușirii orașului lor, pe care îl iubesc, un oraș cu parcuri, mănăstiri și clădiri vechi și frumoase. Când apartamentul Yevei este lovit de o rachetă, ea și bunica ei decid să plece. Chiar înainte de a pleca, se întâlnesc cu un reporter de la Channel 4, iar Yeva acordă un interviu care devine unul dintre momentele de referință ale acelor prime zile de război, clipurile fiind distribuite pe rețelele de socializare.

În călătoria lor, descrisă în jurnal, Yeva și bunica ei traversează Ucraina, trec prin Budapesta și apoi ajung în Dublin, unde sunt adăpostite de un cuplu.

La sfârșitul cărții, fetița notează scurte instantanee din viețile prietenilor ei, pe care îi prezintă prin intermediul schimburilor de pe WhatsApp. Există, de asemenea, extrase din grupul WhatsApp al clasei Yevei.

Într-un moment în care pare să se instaleze „oboseala Ucrainei”, „Nu știi ce este războiul” pare a fi o lectură obligatorie, încheie The Guardian.

Cartea „You Don’t Know What War Is: The Diary of a Young Girl from Ukraine”, de Yeva Skalietska, a văzut deja lumina tiparului, la Editura Bloomsbury.