Ministrul afacerilor externe al Republicii Belarus, Vladimir Makei, a murit la vârsta de 64 de ani, a anunțat sâmbătă agenţia de presă publică Belta, fără a da alte detalii, scrie Reuters, preluat de Digi24.

„Ministrul de externe Vladimir Makei a murit subit”, a informat Belta.

Vladimir Makei era şeful diplomaţiei belaruse din 2012.

El a participat la o conferință a Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO) - o alianță militară a mai multor state post-sovietice - la Erevan la începutul acestei săptămâni și urma să se întâlnească luni cu omologul rus Serghei Lavrov.

„Suntem șocați de informațiile privind moartea șefului Ministerului de Externe al Republicii Belarus, Vladimir Makei. Condoleanțele oficiale vor fi publicate în curând", a scris purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, pe canalul său de Telegram.

Înainte de alegerile prezidențiale și de protestele antiguvernamentale din Belarus din 2020, Makei a fost unul dintre inițiatorii eforturilor de îmbunătățire a relațiilor Belarusului cu Occidentul și a criticat Rusia.

Cu toate acestea, el și-a schimbat brusc poziția după începerea protestelor, susținând că acestea au fost inspirate de agenți ai Occidentului.