Uniunea Europeană va intensifica eforturile pentru a oferi Ucrainei sprijin pentru restabilirea și menținerea energiei și încălzirii, inclusiv cu generatoare din stocurile UE găzduite de România, a declarat vineri șeful Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, după un nou val de atacuri cu rachete rusești asupra infrastructurii critice ucrainene, relatează Reuters, preluată de Hot News.

Șefa Comisiei, Ursula von der Leyen, a declarat, după un apel telefonic cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, că brațul executiv al UE pregătește livrarea către Ucraina a unor donații mari de la țările UE și din rezervele Comisiei.

Milioane de ucraineni erau vineri fără căldură sau energie electrică, după cele mai devastatoare atacuri aeriene rusești asupra rețelei energetice de până acum, locuitorii fiind avertizați să se pregătească pentru noi atacuri și să se aprovizioneze cu apă, mâncare și îmbrăcăminte groasă.

„Ne intensificăm eforturile și colaborăm cu parteneri pentru a oferi sprijinul de urgență de care Ucraina are nevoie pentru a restabili și menține energia și încălzirea populației civile. Prin Centrul de coordonare a răspunsului în situații de urgență al UE, Comisia pregătește în prezent livrarea către Ucraina cât mai rapid posibil a unor donații mari din partea statelor membre și direct din rezerva rescEU a Comisiei”, potrivit președintei CE.

Astfel, potrivit președintei Comisiei Europene, Ursula von der Lyene, UE va furniza 200 de transformatoare de dimensiuni medii și un autotransformator mare din Lituania, un autotransformator de dimensiuni medii din Letonia și 40 de generatoare grele din rezervă strategică rescEU situată în România.

Fiecare dintre aceste generatoare poate furniza energie neîntreruptă unui spital de dimensiuni mici sau mijlocii.

În plus, Comisia Europeană lucrează la un nou hub energetic rescEU în Polonia, pentru a permite donații de la terți și pentru a ajuta la livrarea acestora în Ucraina într-un mod coordonat, în special cu partenerii noștri G7.

„De asemenea, am contactat companii relevante din diferite țări pentru a solicita echipamente vitale de înaltă tensiune, inclusiv alte autotransformatoare și ne coordonăm cu partenerii pentru a le transporta rapid în Ucraina”, a anunțat von der Leyen.

Jumătate din capitala Ucrainei era în continuare fără energie electrică vineri dimineaţă în urma bombardamentelor rusești care au lovit infrastructura critică, ducând la pene masive de curent în toată țara. Pe rețelele sociale sunt distribuite imagini impresionante din Kiev, una dintre acestea înfățișând o fetiță care își încarcă inhalatorul într-o benzinărie.

Agenția spațială americană NASA a lansat imagini din satelit care arată amploarea crizei energetice cu care se confruntă Ucraina, în urma unui val de atacuri rusești asupra infrastructurii civile a țării.

Imaginile din satelit realizate în timpul nopții din spațiu miercuri arată majoritatea Ucrainei în întuneric, în comparație cu țările vecine din Europa.