Olga Valeeva, 34 de ani, Miss Crimeea 2022, este cercetată de poliția din peninsula anexată ilegal de Rusia în 2014, după ce a cântat piesa „Hervona Kalina”, considerată imnul neoficial al regimentului ucrainean Azov, recunoscut ca „terorist” de Moscova, informează agenția TASS și publicația de opoziție Media Zona, preluată de libertatea.

„În prezent, polițiștii iau măsuri care vizează stabilirea tuturor împrejurărilor producerii incidentului. În baza materialelor polițienești colectate se va lua o decizie în condițiile legii”, a transmis Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Crimeea.

O amică a fotomodelului a postat înregistrarea pe rețelele sociale, iar poliția din Crimeea a declanșat „o verificare”.

Oleg Kriucijkov, consilier al șefului administrației ruse din Crimeea, a reacționa pe Telegram, explicând că „nimeni nu pedepseștec cântecele ucrainene normale”.

„Dar nimeni nu va permite să se cânte aici imnuri naționaliste! Dacă vrei să cânți, du-te pe front, la Nikolaev sau Zaporojie și cântă cât vrei!”, a declarat oficialul.

Ulterior, pe canalul ei de Instagram, Valeeva a declarat: „Nu știam că această melodie are legătură cu ceva și era cumva interzisă”.

Valeeva s-a născut în Ucraina și locuiește la Simferopol. Ea spus că a primit insulte și amenințări după ce cazul a apărut în presă. Unele site-uri rusești din Crimeea au cerut chiar să i se retragă titlul de miss obținut în primăvară.