O nouă înregistrare înfricoșătoare arată un convoi care transportă echipamente pentru forțele nucleare ale Rusiei, mișcare ce ar putea fi un „semnal către Occident”, a susținut un specialist în informații militare, scrie The Sun, preluată de știrileprotvro.

Videoclipul a fost filmat într-o locație nedezvăluită din centrul Rusiei, în care se poate observa un tren care traversează un oraș încărcat cu vehicule și echipamente îndreptându-se spre prima linie în Ucraina.

Potrivit analistului de apărare Konrad Muzyka, trenul este legat de Glavnoye Upravleniye Ministerstvo Oborony din Rusia - cunoscută și sub numele de Direcția Principală a XII-a a Ministerului Apărării - care operează mai multe depozite centrale pentru arme nucleare.

„Acesta este de fapt o unitate care aparține Direcției Principale a 12-a a Ministerului Apărării Rusiei”, a spus Muzyka.

„Unitatea este responsabilă pentru munițiile nucleare, depozitarea, întreținerea, transportul și eliberarea acestora către unități”, a mai precizat expertul militar.

În timp ce expertul a spus că videoclipul nu arată „pregătiri pentru o lansare nucleară”, el a explicat că filmarea vine după ce Ucraina a avertizat că riscul ca Rusia să folosească o armă nucleară tactică este „foarte mare”.

„Ar putea fi o formă de a avertisment către Occident”, a spus Muzyka, referindu-se la avertismentul de război nuclear al lui Vladimir Putin de vineri .

Muzyka a mai sugerat că Rusia ar putea muta acest echipament înainte de exercițiile de antrenament pentru Forțele sale strategice de rachete (RSVN) - principala unitate de descurajare nucleară a țării, care fac parte din Forțele nucleare ruse și sovietice.

„Forțele ruse RVSN se antrenează de obicei intens în timpul toamnei”, a explicat Muzuka, adăugând că Moscova ar putea muta și acest echipament în pregătirea exercițiului său strategic al forțelor nucleare.