România, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Macedonia de Nord, Muntenegru, Polonia și Slovacia - statele NATO din Europa Centrală și de Est - au lansat duminică un mesaj comun în susținerea Ucrainei. Liderii țărilor amintite arată că nu vor recunoaște niciodată referendumurile ilegale organizate de Rusia în Ucraina și afirmă că susțin în continuare decizia summitului NATO de la București, din 2008, când s-a decis că Ucraina și Georgia vor deveni membre ale alianței nord-atlantice, scrie DIGI 24.

„Împreună cu președinții Cehiei, Estoniei, Letoniei, Lituaniei, Macedoniei de Nord, Muntenegrului, Poloniei și Slovaciei, reiterez sprijinul nostru pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei. Susținem ferm decizia summitului NATO din 2008 de la București privind aderarea viitoare a Ucrainei”, a transmis duminică președintele Klaus Iohannis într-un mesaj pe Twitter.

Iohannis a publicat și mesajul transmis împreună cu ceilalți șefi de stat, în care se arată că „noi, președinții statelor din Europa Centrală și de Est, țări ale căror lideri au vizitat Kievul în timpul războiului și au vîzut cu ochii lor efectele agresiunii ruse, nu putem tace în fața încălcării flagrante a legii internaționale de către Rusia. Reiterăm sprijinul nostru pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei. Nu recunoaștem și nu vom recunoaște niciodată încercările Rusiei de a anexa teritorii ucrainene. Susținem ferm decizia summitului NATO din 2008 de la București privind viitoarea aderare a Ucrainei. Susținem Ucraina în fața invaziei Rusiei, cerem Rusiei să se retragă imediat din toate teritoriile ocupate și încurajăm toți aliații să crească substanțial ajutorul militar pentru Ucraina. Toți cei care comit crime de agresiune trebuie să ajungă în fața justiției”.

Țările NATO au convenit la summitul din 2008 de la București că Ucraina și Georgia vor deveni membre ale alianței și că pot începe procedura de aplicare la statutul de membru (Membership Action Plan - MAP). „NATO salută aspitațiile auro-atlantice ale Ucrainei și Georgiei de a deveni membre NATO. Am convenit astăzi că aceste țări vor deveni membre NATO”, se arată în textul adoptat după summitul NATO de la București, din 2008.