Peste jumătate din cantitatea de gaze care se afla în conductele Nord Stream 1 și Nord Stream 2 s-a scurs deja, iar volumul rămas este de așteptat să se piardă până duminică, a declarat șeful Agenției Daneze pentru Energie, Kristoffer Bottzauw, citat de Reuters.

Două scurgeri de gaz au fost depistate la gazoductul rusesc Nord Stream 1 în apele maritime suedeze și daneze, a anunțat marți, 27 septembrie, Autoritatea Maritimă a Suediei, la o zi după ce Danemarca a raportat o scurgere din conducta Nord Stream 2, în Marea Baltică.

Uniunea Europeană și NATO au pus incidentele pe seama sabotajului. Poliția daneză a lansat o anchetă în acest caz și a cooperat cu autoritățile de poliție din Suedia și Germania, a declarat șefa poliției din Copenhaga, Anne Tonnes.

De asemenea, Serviciul de securitate al Suediei a deschis o investigație de „sabotaj grav” cu privire la incidentul de la conductele Nord Stream, a anunțat agenția într-un comunicat miercuri, adăugând că nu poate fi exclus „ca o putere străină să fie în spatele lui”, relatează CNN.

Conductele conțineau un total de 778 de milioane de metri cubi de gaze naturale, echivalentul a 32% din emisiile anuale de CO2 ale Danemarcei, a mai precizat Agenția daneză pentru Energie.