Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat miercuri că UE ia în calcul adoptarea unui nou set de sancțiuni la adresa Rusiei, printre măsurile incluse fiind și un plafon pentru prețul petrolului, relatează The Guardian, BBC și CNN, preluate de Libertatea

Este vorba despre al optulea pachet de sancțiuni împotriva Moscovei, care este conceput „pentru a face Kremlinul să plătească” pentru escaladarea conflictului din Ucraina prin mobilizare și „referendumuri false, care sunt o încercare ilegală de a acapara teritoriu și de a schimba granițele internaționale prin forță”, a declarat von der Leyen.

Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene: „Nu acceptăm referendumurile false și orice fel de anexare în Ucraina și suntem hotărâți să facem Kremlinul să plătească pentru această escaladare”. 

Ce măsuri cuprinde noul set de sancțiuni

Noile sancțiuni vor crea o bază legală pentru un plafon al prețului petrolului. De asemenea, pachetul propune interzicerea furnizării de servicii europene către Rusia și interdicția ca cetățenii UE să facă parte din organismele de conducere ale întreprinderilor de stat ruse.

„Rusia nu ar trebui să beneficieze de cunoștințele și expertiza europeană”, a precizat șefa Executivului UE. Totodată, UE își propune să restrângă și mai mult comerțul, pentru a izola economia Rusiei.

„O nouă interdicție radicală a importurilor de produse rusești le va ține departe de piața europeană și va priva Rusia de venituri suplimentare de 7 miliarde de euro”, a adăugat von der Leyen. 

În același timp, UE va extinde lista produselor care nu pot fi exportate în Rusia, în special în ceea ce privește armele, avioanele și substanțele chimice, lucru care va „slăbi capacitatea Rusiei de a-și moderniza” baza militară.

Noul pachet de sancțiuni al Comisiei Europene este deocamdată o propunere și poate fi adoptat oficial doar la nivelul Consiliului UE, cu aprobarea tuturor celor 27 de state membre.