În doar 24 de ore, s-au strâns donații de circa 135.000 de dolari pentru un apărător Azovstal, Mikhail Dianov, recent eliberat din captivitatea rusă cu un braț deformat și răni de gloanțe. Însă familia avea nevoie de doar o zecime din această sumă, scrie defap.ro.

Donații de 135.000 de dolari pentru un apărător Azovstal

Când Dianov a fost capturat la Mariupol era deja rănit la mână. Însă, după prizonierat, unde nu a avut parte de tratamentul medical adecvat, brațul era deformat și îi lipseau patru centimetri de os.

El a ajuns la spitalul din Cernigău, iar mama sa a făcut apel la donații, pentru un tratament care costa circa 13.000 de dolari. Însă, după doar 24 de ore, donațiile au ajuns la 135.000 de dolari, adică aproximativ cinci milioane de grivne ucrainene.

Dianov are răni la brațe și picioare și are nevoie de o alimentație adecvată, scrie prea din Ucraina. La momentul capturării, el era sergent al unei unități a marinei ucrainene.

Azi, familia militarului rănit a cerut să nu mai primească donații, iar banii strânși suplimentar vor fi trimiși către alți răniți întorși din captivitate. Presa din Ucraina și din străinătate relatează pe larg tratamentul inuman la care au fost supuși captivii din uzina Azovstal.

Torturați și subnutriți

Mulţi dintre ucrainenii predaţi Kievului de Moscova în cadrul unui schimb important de prizonieri de război au fost „torturaţi brutal” în captivitate, a declarat joi, 22 septembrie, un înalt oficial ucrainean.

„Mulţi dintre ei au fost torturaţi cu brutalitate”, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, Kirilo Budanov, şeful departamentului de informaţii din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării, fără a oferi detalii despre natura presupuselor acte de tortură.

Potrivit acestuia, există şi „persoane a căror condiţie fizică este mai mult sau mai puţin normală în afară de subnutriţia cronică din cauza condiţiilor proaste de detenţie”.

Aceşti prizonieri au fost deţinuţi în mai multe unităţi din teritorii ucrainene ocupate de trupele ruse, precum şi în Rusia, a adăugat Budanov, care a participat la organizarea acestui schimb.

Potrivit ministrului de Interne Denis Monastirski, „absolut toţi” ucrainenii” predaţi au nevoie de reabilitare psihologică”.