Imagini publicate pe rețelele sociale arată o mulțime de oameni care protestează în Daghestan față de mobilizarea la războiul din Ucraina. Localnicii s-au adunat pentru a protesta și au blocat autostrada Khasavyurt-Makhachkala, scrie Digi24.

În videoclipurile publicate pe Twitter, pot fi auzite focuri de armă trase de polițiști.

Daghestanul, o regiune muntoasă, predominant musulmană, de la Marea Caspică, a avut unul dintre cele mai mari bilanțuri ale morților în invazia Rusiei în Ucraina.

Alte proteste au loc în Orientul Îndepărtat al Rusiei, scrie Sky News, care precizează că protestatarii scandează „nu genocidului” în timp ce se opun mobilizării parțiale.

Sute de manifestanți s-au adunat într-o piață centrală din orașul Iakutsk, din estul extrem al Rusiei, pentru a protesta împotriva ordinului președintelui Putin de mobilizare parțială a 300.000 de rezerviști pentru războiul din Ucraina.

Protestatarii au interpretat un dans tradițional în cerc Iakut cunoscut sub numele de „osuokhai” și au scandat „nu genocidului”.

Imaginile i-au arătat pe unii dintre cei care s-au alăturat mitingului fiind reținuți de poliție și urcați în autobuze.

Peste 2.000 de persoane arestate în Rusia, după anunțul mobilizări

Grupul independent de monitorizare OVD-Info a declarat că peste 2.000 de persoane au fost reținute în toată țara pentru că au manifestat față de mobilizare în 33 de orașe.

OVD-Info a raportat că unii dintre cei reținuți erau copii.

Frustrarea față de mobilizarea parțială a Kremlinului s-a răspândit chiar și în mass-media pro-Kremlin, un editor al canalului de știri RT, controlat de stat, s-a plâns că probleme precum trimiterea documentelor către oameni care nu erau vizați de mobilizare i-a „înfuriat” pe aceștia.

Ministerul apărării a spus că aproximativ 300.000 de oameni vor fi chemați în serviciu activ, dar ordinul a lăsat o ușă deschisă pentru ca mulți alții să fie mobilizați. Majoritatea bărbaților ruși cu vârsta cuprinsă între 18 și 65 de ani sunt considerați automat ca rezerviști.