Sâmbătă au loc proteste în toată Rusia, ca răspuns la decizia lui Vladimir Putin de a decreta mobilizarea parțială, scrie Sky News.

Cel puțin 300.000 de oameni vor fi înrolați să lupte în Ucraina, iar fotografii cu bărbați care își iau rămas bun de la famiile lor apar tot mai des în mediul online. Oamenii s-au adunat sâmbătă în mai multe orașe rusești ca să protesteze, inclusiv în Novosibirsk și Tomsk, în Siberia, scrie Digi24.

Între timp, mii de oameni încearcă să fugă din Rusia, pe măsură ce temerile față de o recrutare mai amplă sunt în creștere. Sâmbătă, până după-amiază, au fost reținute în jur de 235 de persoane, inclusiv 59 la Novosibirsk și 10 la Tomsk.

Diana Magnay, corespondentul Sky News la Moscova, spune că sâmbătă, majoritatea persoanelor reținute sunt femei. Demonstrații au început la Moscova și în Sankt Petersburg, unde sunt raportate alte arestări.

Cel puțin 1.300 de oameni au fost arestați la protestele din ultimele două zile, din Rusia

Peste 1.300 de ruși care au ieșit să protesteze față de ordinul de mobilizare parțială au fost reținuți în mai multe orașe din Rusia, joi și vineri. Aproximativ 1.000 de oameni sunt din Moscova și Sankt Petersburg. Mulți dintre ei au fost bătuți înainte să fie băgați în dubele poliției și duși spre destinații necunoscute.

Rușii arestați la protestele anti-mobilizare din Moscova au primit ordin de încorporare direct în secția de poliție

Mii de bărbați din Rusia au primit ordin de mobilizare, iar ONG-urile care îi ajută pe recruți sunt suprasaturate cu solicitări din partea acestora. O femeie din Moscova, care a fost arestată împreună cu soțul ei la protestul anti-mobilizare din capitala Rusiei, a declarat pentru The Moscow Times că bărbații reținuți la protest au primit ordin de mobilizare în timp ce se aflau la secția de poliție.