Ministerul Apărării din Ucraina și presa de la Kiev au publicat o fotografie șocantă cu Mihailo Dianov, militarul ucrainean cu brațul sfârtecat devenit simbolul eroismului apărătorilor oțelăriei Azovstal din Mariupol. Bărbatul, eliberat în urma unui schimb de prizonieri, săptămâna aceasta, este extrem de slab, iar brațul său nu pare să fi fost tratat, scrie Digi24.

„Soldatul ucrainean Mihailo Dianov se numără printre cei norocoși: spre deosebire de unii dintre colegii săi prizonieri de război, el a supraviețuit captivității rusești. Așa „aderă” Rusia la Convențiile de la Geneva. Așa continuă Rusia moștenirea rușinoasă a nazismului”, a scris Ministerul Apărării din Ucraina pe Twitter.

Dianov este acum internat într-un spital din Kiev, unde a fost făcută și fotografia.

El a devenit cunoscut în toată lumea datorită unei fotografii în care apărea murdar, nebărbierit și cu haine jerpelite, dar făcând semnul victoriei, în timp ce ținea în mână o cană cu cafea, iar pe brațul bandajat avea montată o atelă metalică, fixată cu șuruburi. În ciuda stării sale evident degradate, bărbatul afișa un zâmbet liniștit și o mină încrezătoare.

În luna mai, Mihailo a fost fotografiat printre luptătorii ucraineni de la Azovstal care s-au predat foțelor ruse. Purta aceeași vestă zdrențuită și mergea în papuci de cauciuc, supravegheat de soldați ruși înarmați și cu semnul „Z” pe uniformă.

De atunci, a fost prizonier de război al rușilor. A fost eliberat săptămâna aceasta, în cadrul unui schimb de prizonieri, în care Ucraina a obținut libertate pentru 15 militari ucrainei și străini în schimbul a 55 de militari ruși și unui apropiat al lui Putin, acuzat de Kiev de trădare.