Hărţile pe care se află Australia sunt greşite şi trebuie modificate pentru a corecta eroarea. Problema este cauzată de faptul că acest continent se află pe cea mai rapidă dintre plăcile tectonice şi, după standardele geologice, ''zboară'' cu circa 6,85 centimetri pe an către nord, informează New York Times, citat de Agerpres.

Oamenii de pe suprafaţa Australiei nu observă acest lucru, însă Sistemul de Poziţionare Globală (GPS), da. Prin urmare, această ţară trebuie să-şi ajusteze longitudinea şi latitudinea astfel încât acestea să fie aliniate cu coordonatele GPS.

În ultimii 50 de ani, Australia a resetat de patru ori toate coordonatele din ţară pentru a le face mai precise. Ultima oară, în 1994, modificarea a fost una însemnată: circa 200 de metri, suficient pentru a-l face pe curier să livreze o comandă, din greşeală, la casa vecină. ''Te-ai putea întreba: unde mi-e pizza?'', a declarat Dan Jaksa de la Geoscience Australia, agenţia guvernamentală care îşi face griji cu privire la coordonate. Însă, la mijloc e mai mult decât livrarea greşită a comenzii de pizza: sistemele inteligente de transport care se bazează pe acurateţea următoarei generaţii de tehnologie GPS, a explicat specialistul. Printre acestea se numără şi maşinile fără şofer. ''Dacă greşeşti cu 1,5 metri, te poţi trezi pe cealaltă parte a drumului'', a atras atenţia Jaksa.