Serviciul Federal de Securitate (FSB) a anunță că a depistat persoana care a pus la cale uciderea jurnalistei Daria Dughina, scrie RIA Novosti.

S-a stabilit că atentatul a fost pregătit și comis de serviciile speciale ucrainene. Autorul este un cetățean al Ucrainei pe nume Vovk Natalia Pavlovna, născută în 1979” se arată în comunicat.

FSB a precizat că Vovk, împreună cu fiica ei de 12 ani, au ajuns în Rusia pe 23 iulie și au închiriat un apartament în casa în care locuia Dughina pentru a culege informații despre stilul ei de viață.

Pentru a o urmări, aceasta a folosit un Mini Cooper. La intrarea în Rusia, mașina avea numere ale separatiștilor din Donbas, la Moscova - plăcuță de înmatriculare din Kazahstan, iar la ieșirea din țară - din Ucraina.

În ziua crimei, Vovk și fiica sa au fost la festivalul literar și muzical Tradiție, unde Dugina a fost prezent ca invitat de onoare.

După o explozie controlată a unui automobil Toyota Land Cruiser Prado la volanul căruia se afla Dughina, pe 21 august 2022, Vovk și fiica ei au plecat prin regiunea Pskov în Estonia” a adăugat serviciul de securitate.

Daria Dughina, în vârstă de 30 de ani, a murit sâmbătă seară după ce mașina în care se afla a explodat. Potrivit Moscovei, un presupus dispozitiv exploziv a fost detonat la bordul maşinii Toyota Land Cruiser cu care femeia circula.

Andrei Krasnov, un cunoscut al ei, a declarat că maşina aparţinea tatălui sîu şi că, probabil, el era ţinta atacului.

Tatăl şi fiica participaseră la un festival în afara Moscovei, iar Dughin s-a hotărât în ultimul moment să ia altă maşină.

Kievul a negat orice implicare în acest eveniment.

În spațiul public din Rusia se vorbește despre intenția Kremlinului, folosind propriile servicii speciale, de a-l lichida pe Alexandr Dughin. Decizia ar fi putut fi luată de Kremlin deoarece declarațiile sale nu se mai potrivesc în noua realitate pe fondul evenimentelor recente și al războiului nereușit din Ucraina.