Germania ar trebui să autorizeze în regim de urgență gazoductului Nord Stream 2, care transportă gaze naturale din Rusia în Germania, astfel încât „oamenii să nu fie nevoiți să înghețe iarna și pentru ca industria să nu sufere prejudicii grave”, a declarat vineri Wolfgang Kubicki, vicepreședintele Parlamentului german și membru al liberal-democraților aflați în coaliția de guvernare, relatează Politico, preluată de libertatea.ro.

El este primul oficial de top din Germania care face acest apel. Gazoductul a fost oprit în 22 februarie 2022, cu două zile înainte de declanșarea războiului din Ucraina, din cauza acțiunilor Rusiei. Construcția gazoductului a fost finalizată, dar proiectul avea încă nevoie de autorizație de reglementare din partea autorităților germane înainte ca gazul să poată fi livrat.

Nord Stream 2 este o conductă de 1.200 km sub Marea Baltică, care va transporta gaz de pe coasta Rusiei, lângă Sankt Petersburg, până la Lubmin, în Germania.

Wolfgang Kubicki a argumentat că nu există „niciun motiv solid pentru a nu deschide Nord Stream 2”, deoarece Germania primește deja gaz rusesc prin conducta mai veche Nord Stream 1. Obținerea „gazului de la Nord Stream 2 nu este mai imoral decât de la Nord Stream 1”. „Este doar o țeavă diferită”, a insistat politicianul.

Importurile prin Nord Stream 1 au scăzut recent la doar 20% din capacitate, o scădere pe care Gazprom din Rusia a pus-o pe seama returnării târzii a unei turbine ce a fost reparată. Germania și UE acuză motive politice în spatele deciziei de reducere a livrărilor de gaz.

Kubicki a spus că deschiderea Nord Stream 2 va testa dacă președintele rus Vladimir Putin este dispus să crească transporturile de gaze către Germania. „Avem încă o rută pregătită – Nord Stream 2. O putem pune în funcțiune”, spunea liderul de la Kremlin, în urmă cu o lună, în urma criticilor privind reducerea livrărilor prin Nord Stream 1.

Mai mulți membri ai propriului partid (FDP) au criticat remarcile lui Kubicki. „Nord Stream 2 a murit”, a declarat Marie-Agnes Strack Zimmermann, un parlamentar FDP care prezidează comisia de apărare din Parlamentul german.

O replică mai dură a venit și de la Kiev. „Dependența de gazul rusesc ucide”, a transmis ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba.