Rusia a închis temporar podul peste strâmtoarea Kerci, crucial pentru cei care pleacă din Crimeea, puternic lovită de rachetele ucrainene. Oficial, partea rusă susține că există riscul atacurilor cu rachete HIMARS. Neoficial, presa ucraineană speculează că este evacuată nomenklatura civilă și militară din peninsulă, instalată acolo după ocupația din 2014, scrie defapt.ro.

În perioada URSS, Moscova coloniza peninsula cu ofițeri KGB pensionați, care erau încurajați să se mute acolo.

Rusia a închis podul peste strâmtoarea Kerci

Senatorul pro-rus din Consiliului Federației din Crimeea Serghei Tsekov a declarat miercuri că este foarte posibil ca Ucraina să încerce să atace podul Kerci pentru „a ridica moralul armatei”, însă construcția care face legătură între Rusia și peninsula Crimeea este foarte bine apărată și „practic este imposibil să fie afectată”.

Consilierul președintelui Ucrainei, Mihail Podolyak, a declarat pentru The Guardian că podul din Crimeea este construit ilegal și că ar trebui distrus.

Anton Gherașcenko, un consilier al ministrului ucrainean de interne, a distribuit, ieri, pe contul său de Twitter un articol al agenției rusești de presă TASS:

„38.297 de mașini au traversat podul din Crimeea în 15 august, anunță mass-media de stat rusă TASS, citând departamentul local de gestionare a drumurilor.

Acesta este un număr record de mașini care au traversat podul într-o singură zi.

Mă întreb dacă recordul va fi bătut astăzi”, a comentat oficialul ucrainean.

Și la Melitopol familiile militarilor ruşi au început să fie evacuate din oraș, după ce acesta a fost bombardat de Ucraina.