Ministrul rus al apărării, prezent la Conferința pentru Securitate Internațională, unde armata rusă trebuia să prezinte avansul său tehnologic, remarcat de la începutul războiului prin „inovații” furate și tancuri cu cipuri din mașinile de spălat, a vorbit despre miturile ce planează în jurul armelor occidentale.

Acesta crede că „Operațiunea Specială Militară”, noul poligon de încercare a armelor pentru Putin, arată exagerările legate de potențialul militar al armelor produse în vest.  Serghei Șoigu a făcut o proprie analiză a armelor occidentale, observând chiar și „lipsa de eficiență” ale celebrelor HIMARS pe câmpul de luptă. Lansatoarele care au distrus mai multe depozite cu arme și au pus rușii în alertă maximă, sunt desconsiderate de ministrul lui Putin, spunând că acestea „se strică” pe câmpul de luptă. 

Oficialul de la Kremlin a vorbit și despre cercetarea amănunțită pe care o fac „experții” ruși asupra armelor occidentale capturate pe câmpul de luptă din Ucraina: „Rusia analizează atent tehnică occidentală capturată, sub formă de trofeu, în Ucraina, pentru a vedea calitatea ei, lucru care ne va ajuta să adaptăm propriile arme.

Inițial, toată lumea vorbea despre revoluționarele sisteme Javelin și despre „drone unice”. În ultima perioadă, rolul de super-armă a fost preluat de HIMARS și alte sisteme din aceeași categorie. Dar și aceste arme se macină (n.red. se strică) în luptă”. 

Ministrul rus a vorbit și despre cât de ”insignifiant” este aportul adus de aceste sisteme de rachete. Discursul său vine în contextul în care armata rusă suferă din ce în ce mai multe pierderi și numărul exploziilor din teritoriilor controlate de Moscova crește direct proporțional cu numărul armelor livrate de Occident.  

sursa: digi24.ro