Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a lansat vineri o amenințare voalată la adresa aliaților occidentali ai Ucrainei, care au acuzat Rusia că a creat riscul unei catastrofe nucleare prin staționarea de forțe în jurul centralei ucrainene Zaporojie, transmite Reuters, preluată HotNews.

Ucraina a acuzat Rusia că a tras asupra orașelor ucrainene din incinta centralei știind că forțele ucrainene nu pot risca să riposteze. Kievul spune că Moscova a bombardat ea însăși zona, dar dă vina pe Ucraina.

Rusia susține că Ucraina este cea care a bombardat centrala.

„Ei [Kievul și aliații săi] spun că este Rusia. Evident, este un nonsens 100%, chiar și pentru publicul stupid rusofob", a scris Medvedev, în prezent vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, pe canalul său Telegram.

„Ei spun că se întâmplă din pur hazard, ca și cum 'nu am fi vrut'", a continuat el.

„Ce pot să spun? Să nu uităm că și Uniunea Europeană are centrale nucleare. Iar accidentele se pot întâmpla și acolo", a spus Medvedev.

ONU se teme de un dezatru nuclear la Zaporojie

Agenția Internațională pentru Energie Atomică a ONU a transmis că bombardamentul de la Zaporojie cea mai mare centrală nucleară din Europa, ar putea provoca un dezastru nuclear, dar nu a reușit să organizeze condițiile pentru o inspecție.

Kievul și secretarul general al ONU, Antonio Guterres, au cerut ca zona să fie demilitarizată, iar Grupul celor șapte economii majore a îndemnat Rusia să o returneze Ucrainei.

Însă Leonid Slutsky, deputat rus de rang înalt și președinte al Comisiei pentru afaceri externe a Dumei de stat, a declarat că ideea de a returna centrala sub controlul ucrainenilor este "o bătaie de joc din punctul de vedere al asigurării securității".

Rusia a capturat centrala din Zaporojie în martie, dar aceasta este în continuare operată de personalul ucrainean.

Marionetele Rusiei din regiune spun că centrala „ar putea fi pusă la naftalină”

Kievul a declarat că complexul a fost lovit de cinci ori joi, inclusiv în apropierea locului unde sunt depozitate materiale radioactive. Oficiali numiți de Rusia au susținut, citați de TASS, că Ucraina a bombardat centrala de două ori, întrerupând o schimbare de tură.

Ministrul ucrainean de interne a declarat joi că Ucraina trebuie să fie pregătită pentru orice scenariu la centrala nucleară de la Zaporojie.

Un oficial local pro-rus din Ucraina ocupată a sugerat vineri că centrala nucleară din Zaporojie ar putea fi „pusă la naftalină", fără a preciza ce înseamnă exact asta.

„În curând (autoritățile ucrainene) nu vor primi nimic, pentru că, desigur, vom salva centrala nucleară, o vom pune la naftalină, vom aduce producția [de electricitate] pe care o avem în teritoriile eliberate", a declarat acesta.

Kievul spune de mai multe săptămâni că plănuiește o contraofensivă pentru a recuceri provinciile Zaporojie și Herson. Moscova a instalat oficiali regionali care afirmă că intenționează să organizeze referendumuri pentru a se alătura Rusiei.