POLITICĂ

ECONOMIST, despre un conflict în cadrul Serviciului rus de informaţii, datorat spargerii date în reţeaua de calculatoare a Partidului Democrat din SUA

Două grupuri de hackeri – Fancy Bear şi Cozy Bear –, care pot fi implicate în spargerea reţelelor Partidului Democrat din SUA, n-ar fi ştiut unul de celălat, informează SLON, cu referire la ECONOMIST.

https://slon.ru

Ambele grupări acţionau în interesele Kremlinului, transmite THEJOURNAL, cu referire la ECNOMIST. Dar Cozy Bear a urmărit Partidul Democrat pe ascuns şi s-a arătat iritată când munca sa a fost întreruptă de manevra brutală a „colegilor”. Ca urmare, totul s-a dat peste cap: fără scurgerea corespondenţei democraţilor, partidul n-ar fi aflat că este urmărit.

https://tjournal.ru

A fost publicat textul acordului dintre SUA şi Federaţia asupra cu privire la Siria

ASSOCIATED PRESS a publicat textul acordului dintre SUA şi Rusia cu privire la reglementarea siriană, transmite RBK. MAE al Rusiei deja a comentat precizând că aceasta e doar una dintre cele cinci părţi ale pachetului de documente.

Documentul conţine cinci puncte. În primul, este vorba despre instaurarea regimului de încetare a focului în Siria pe un termen de 48 de ore. Cel de-al doilea presupune prelungirea acestui termen, în condiţiile respectării condiţiei amintite.

Cel de-al treilea punct vizează retragerea trupelor din drumul ce duce din Castello spre Alep. Al patrulea limitează zborurile aviaţiei armatei siriene deasupra teritoriilor controlate de opoziţie. Cel de-al cincilea punct presupune crearea unui centru comun de implementare.

http://www.rbc.ru

Lavrov: consultările privind Siria vor continua

Participanţii Grupului internaţional de susţinere a Siriei vor continua să lucreze la asigurarea respectării armistiţiului în Siria, a declarat şeful MAE al Rusiei, Serghei Lavrov, la finele întrevederii Grupului amintit la New-York, transmite RIA NOVOSTI.

https://ria.ru

Între timp, secretarul de stat al SUA John Kerry, este sigur de lipsa de sens a negocierilor privind o nouă încetare a focului în Siria, cât timp vor continua loviturile aeriene ale aviaţiei ruse şi a celei siriene, menţionează VESTI.

http://www.vesti.ru

Putin l-a propus pe Volodin în funcţia de spicher al Dumei de Stat

În cadrul întâlnirii cu liderii fracţiunilor din Duma de Stat, Vladimir Putin a propus ca în funcţia de spicher să fie ales primul adjunct al şefului administraţiei prezidenţiale, Veaceslav Volodin, informează RBK.

http://www.rbc.ru

Volodin ocupă în prezent funcţia de prim-adjunct al şefului Administraţiei prezidenţiale, informează SLON.

https://tvrain.ru

În ajun, Putin a semnat decretul cu privire la numirea fostului preşedinte al Dumei de Stat, Serghei Narîşkin, în funcţia de şef al Serviciului de Informaţii Externe, transmite DOJDI.

https://tvrain.ru

MEDUZA menţionează că Volodin a fost unul dintre principalii ideologi ai politicii interne a Rusiei în perioada de după anul 2011. El este numit „cardinalul cenuşiu al Kremlinului”. Publicaţia menţionează că spicherul Dumei de Stat este, formal, cel de-al patrulea om în ţară, dar spicherii anteriori nu erau percepţi ca figuri politice puternice.

Opiniile dacă acesta e o ascensiune sau o coborâre în grad pentru Volodin s-au împărţit. De exemplu, economistul Vladislav Inozemţev a scris că odată cu greutatea politică a lui Volodin poate creşte şi influenţa Dumei de Stat. În afară de asta, dacă Volodin va susţine testul „spaţiului public”, atunci nu este exclus că va deveni succesorul lui Putin.

https://meduza.io

Iabloko a refuzat să recunoască rezultatele alegerilor în Duma de Stat

Partidul Iabloko nu recunoaşte rezultatele alegerilor în Duma de Stat din 18 septembrie 2016. Reprezentanţii partidului şi-a explicat poziţia într-o declaraţie publicată pe site-ul oficial, informează ROSBALT.

http://www.rosbalt.ru

În cadrul partidului s-a subliniat că majoritatea alegătorilor au ignorat alegerile, iar falsificările nu permit a decreta alegerile drept legitime, menţionează INTERFAX.

http://www.interfax.ru

Putin a admis reducerea numărului de partide

Preşedintele FR, Vladimir Putin, a propus să fie dezbătută ideea reducerii numărului de partide care sunt admise la alegeri şi care „nu subminează principiile democratice”, informează TASS.

http://tass.ru

De numărul partidelor s-a plâns liderul paritidului Spravedlivaia Rossia (Rusia Echitabilă), Serghei Mironov, transmite SNOB. El a spus că aceste partide le răpesc partidelor mari o parte din voturi şi aşa şi nu mai depăşesc bariera de cinci la suită de trecere în Duma de Stat.

https://snob.ru

De asemenea, în cadrul întâlnirii cu liderii fracţiunilor, Putin a declarat că URSS nu trebuia demolată, se putea merge pe calea transformărilor democratice, dar partidul comunist promova idei distrugătoare pentru ţară.

http://www.kommersant.ru

ECONOMIE

Volumul împrumuturilor FR pe piaţa externă în anul 2017 va constitui nu mai puţin de 3 miliarde de dolari

Volumul programului de împrumuturi ale Rusiei pe piaţa externă în anul 2017 va consitui nu mai puţin de 3 miliarde de dolari. Decşarţia a fost făcută de ministrul adjunct al Finanţelor din Rusia, Sergheri Storceak, într-un interviu pentru postul de televiziune CNBC, informează TASS.

http://tass.ru

Putin a dispus introducerea unei taxe de staţiuni balneare

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a dispus guvernului să introducă taxa de staţiune balneară, veniturile de urma căreia pot fi îndreptate la dezvoltarea complexului sanatorial-balnear al FR. Potrivit TASS, dispoziţia trebuie îndeplinită până la 1 martie, responsabil de executare este numit primul ministru Dmitri Medvedev.

http://tass.ru

Ministerul Finanţelor a hotărât să economisească pe seama bătrânilor înstăriţi

Funcţionarii discută propunerile Ministerului Finanţelor de a economisi pe contul pensionarilor care continuă să muncească: să nu le plătească pensii celor al căror venit depăşeşte 500 000 de ruble (circa 8,7 mii de dolari) sau – varianta mai puţin dură – 1 milion (fapt care va afecta în jur de 90 000 de oameni) şi să anuleze plata finanţată pentru cei al căror venit este mai mare de două şi jumătate minimuri de trai (circa 2 milioane de oameni). Despre asta au relatat, pentru VESTI, patru funcţionari federali.

http://www.vedomosti.ru

Ideea de a nu le mai plăti pensii unor categorii de pensionari care muncesc era discutată deja în anul 2015, dar la ea au renunţat, reaminteşte SLON.

Anterior, Ministerul Muncii a anunţat că pensiile pensionarilor care muncesc nu vor fi indexate în anii 2017-2019.

https://slon.ru

SOCIETATE

Preşedintele Kîrgîstanului a fost trasferat pentru tratament din Turcia la Moscova

Preşedintele Kîrgîstanului, Almazbek Atambaev, căruia, la transbordarea în aeroportul din Stambul, a acuzat probleme la inimă, va continua tratamentul la Moscova, informează INTERFAX.

http://www.interfax.ru

Unui savant de 76 de ani a fost condamnat la 7 ani de închisoare în baza unei acuzaţii de trădare de stat

Judecătoria orăşenească din Moscova l-a condamnat pe angajatul Institutului de cercetări ştiinţifice în domeniul construcţiei de maşini, Vladimir Lapîghin, la şapte ani de detenţie pentru trădare de stat, informează KOMMERSANT.

http://www.kommersant.ru

Instanţa a emis verdictul încă la 6 septembrie, dar despre acest fapt serviciul său de presă a informat abia azi. Întregul proces în dosarul lui Vladimir Lapîghin a decurs în regim închis, deoarece în dosar figurau materiale clasificate, menţionează EHO MOSCVÎ.

http://echo.msk.ru

Potrivit sursei INTERFAX, Lapîghin era acuzat de transmiterea unor informaţii secrete către una dintre ţările asiatice.

http://www.interfax.ru

La Moscova, într-un incendiu, au murit opt angajaţi ai MCS

Spre seara zilei de 22 septembrie la Moscova a avut loc un incendiu de proporţii: s-a aprins un depozit cu mărfuri din plastic, nu departe de staţia de metrou „Cerkizovskaia”, informează MEDUZA. Incendiul a fost stins de aproximativ 150 de pompieri, al căror număr aproape că s-a dublat mai târziu. Incendiul a fost lichidat în decurs de circa 14 ore.

Au murit opt pompieri. Ei se aflau pe acoperiş, când acesta s-a prăbuşit.

https://meduza.io

http://www.interfax-russia.ru

MODLOVA

Victoria Nuland i-a cerut Moldovei să îndeplinească toate condiţiile FMI pentru a primi banii

Secretarul adjunct de stat al SUA, Victoria Nuland, i-a cerut guvernului moldovenesc să nu rateze şansele oferite de către Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană şi să îndeplinească condiţiile pentru a primi banii. Ea a făcut această declaraţie în cadrul întâlnirii cu primul ministru al Moldovei, Pavel Filip, ce a avut loc în marja Adunării Generale a ONU, informează NM cu referire la serviciul de presă al guvernului.

http://newsmaker.md

Ea a menţionat, de asemenea, că SUA este gata să susţină integritatea teritorială a Moldovei şi reglementarea paşnică a conflictului transnistrean, transmite BUDJAKONLINE.MD.

http://budjakonline.md

Calmîc: Moldova va face tot posibilul pentru reluarea colaborării cu Rusia

Vicepremierul Octavian Calmîc, ministru al Economiei din Republica Moldova, a declarat că Chişinăul va face tot posibillul pentru reluarea relaţiilor comercial-ecnomice cu Rusia”. El a făcut această declaraţie joi seara, pe postul de televiziune MOLDOVA-1, informează ITARTASS-SIB.RU.

Calmîc a adăugat că priveşte cu „optimism” perspectivele anulării interdicţiilor la importurile producţiei moldoveneşti în FR.

http://itartass-sib.ru

Şevciuk a vorbit despre posibila alipire a Transnistriei la F

Şeful autoproclamatei republici nistrene, Evgheni Şevciuk, în cadrul unei conferinţe de presă desfăşurate la Moscova, a declarat că Transnistria tinde să se apropie de Rusia, „dar acest fapt depinde de posibilităţile Rusiei însăşi şi noi luăm în calcul şi aceste particularităţi, inclusiv”, transmite SPUTNIK.

http://ru.sputnik.md

Tot atunci el exprimat speranţa că „confruntarea ideologică şi la Chişinău, şi la Tiraspol, şi la Kiev va rămâne în trecut”, informează NOVOSTI PRIDNESTROVIA. El a menţionat că în ultimii doi ani, de-a lungul hotarului transnistrean-ucrainean, au fost săpate tranşee, s-au concentrat trupe suplimentare, ceea ce provoacă nervozitate în regiune.

Şevchiuk a remarcat realizarea cu succes a misiunii de pacificare în nerecunoscuta RMN şi a adăugat că exerciţiile militare în Transnistria sunt îndreptate spre apărarea populaţiei de extremişti.

http://novostipmr.com

În afară de asta, liderul Tiraspolului i-a propus RM, Ucrainei şi UE să renunţe la regimul blocadelor, a sancţiunilor împotriva FR, deoarece asta înrăutăţeşte situaţia economică în Transnistria.

http://novostipmr.com

Numărul doritorilor de a ajunge în Adunarea Populară a Găgăuziei a depăşit de aproape trei ori numărul locurilor vacante de deputat

Numărul doritorilor de a ajunge în Adunarea Populară a Găgăuziei în doar cinci zile de remitere a listelor cu semnături a depăşit de trei ori numărul locurilor vacante de deputat. Despre asta a comunicat, pentru portalul de ştiri GAGAUZINFO.MD, preşedintele Comisiei Electorale Permanente din autonomie, Ivan Komur.

Potrivit afirmaţiilor sale, în momentul de faţă listele cu semnături au fost deja luate de CEC şi au fost întregistrate grupurile de iniţiativă ale unui număr de 92 de pretendenţi la fotoliul de deputat.

http://gagauzinfo.md