Legiunea cunoscută sub numele de „Libertatea Rusiei” s-a format la începutul războiului din Ucraina, când peste 100 de soldați ruși s-au predat forțelor Kievului, potrivit declarațiilor reprezentanților săi. Nu se cunosc multe detalii despre membri, numărul lor sau frontul pe care luptă, dar se știe cu siguranță că războiul declanșat de Rusia i-a făcut să întoarcă armele împotriva țării lor, relatează The Moscow Times, preluată de libertatea.ro.

„Am ajuns oricum în acest război. M-am gândit că voi muri fie ca ocupant și criminal, fie cu o conștiință curată. Așa că am schimbat tabăra”, a spus un fost soldat rus în vârstă de 26 de ani, devenit membru al legiunii, care a cerut să fie menționat cu numele său de război, Arni.

Potrivit informațiilor limitate care se cunosc, legiunea este formată din foști soldați, precum și din ruși care au călătorit în Ucraina alături de alți străini pentru a lupta alături de armata Kievului în lunile de după invazie. Este una dintre multele unități care operează ca parte a Legiunii Internaționale pentru Apărarea Ucrainei înființată de Kiev după declanșarea războiului.

Soldații unității folosesc un drapel alb-albastru-alb care a devenit un simbol popular al mișcării anti-război a Rusiei.

Într-un „manifest” din luna aprilie, legiunea s-a angajat „să lupte pentru o nouă Rusie” și să scape de „regimul dictatorial al lui Putin”.

Ce se știe despre „Legiunea Libertatea Rusiei”

Spre deosebire de alte unități naționale, „Legiunea Libertatea Rusiei” este învăluită în secret – de la dimensiunea sa exactă până la locul în care a luptat – unii chiar susținând că lipsa de informații sugerează că este puțin mai mult decât un proiect de PR ucrainean.

Unele estimări indică între câteva sute și peste o mie de soldați care luptă în legiune. Informațiile exacte despre numărul de membri sunt „clasificate”, spune Arni, care precizează că în fiecare zi se primesc aproximativ 300 de cereri de aderare la unitate. 

„Nu înseamnă că acest număr de oameni ni se alătură zilnic. Trebuie să analizăm solicitările, plus serviciile de informații (rusești – n.r.) încearcă să ne «spameze»”, explică soldatul.

Unitatea este activă pe rețelele sociale, iar conturile sale numără împreună peste 94.000 de abonați. Într-un videoclip din iunie, grupul a afirma că are susținători în toată Rusia care ajutau la răspândirea informațiilor despre condițiile în care cineva poate deveni membru al legiunii.

Un alt soldat, prezentat drept ”Profesorul”, a declarat pentru The Moscow Times că a călătorit din Rusia în Ucraina pentru a se alătura grupului în luna aprilie pentru că vrea să lupte împotriva lui Vladimir Putin.

”Vreau o Rusia liberă”, a spus tânărul în vârstă de 25 de ani, adăugând că la începutul războiului s-a simțit „rușinat” și nu a putut să stea pe margine.

Reprezentanții unității admit că fac recrutări din rândul prizonierilor de război din Ucraina. Legiunea a publicat videoclipuri cu prizonieri ruși care își prezintă numele și denunță regimul de la Moscova, însă nu este clar dacă acești bărbați erau constrânși în vreun fel în momentul filmării.

Cel mai cunoscut membru al grupului este Igor Volubuev, fost director la banca de stat rusă Gazprombank. Născut în nord-estul Ucrainei, Volubuev și-a trăit cea mai mare parte a vieții la Moscova, dar a fugit în Ucraina după invazie și a anunțat în iunie că se alătură legiunii pentru a ajuta la transformarea Rusiei într-o „țară liberă și democratică”.

Pe lângă datele neclare despre dimensiunea sa, există puține informații și despre locurile în care luptă soldații din Legiunea ”Libertatea Rusiei”. Unitatea a precizat că membrii săi au ajuns în estul Ucrainei în luna mai, imagini de pe canalul său de Telegram arătând bătălii din apropierea orașelor Severodonețk și Lisiceansk din estul țării.

Existența legiunii, pusă sub semnul întrebării

Secretul din jurul legiunii i-a determinat pe unii să afirme că aceasta s-ar putea să nu fie ceea ce pare.

„Ar putea fi câțiva luptători (ruși), dar dacă este organizată așa cum este prezentată rămâne o întrebare deschisă”, a declarat pentru The Moscow Times Illia Ponomarenko, reporter pentru apărare și securitate la The Kyiv Independent.

Presa rusă controlată de stat și canalele Telegram pro-Kremlin au pus sub semnul întrebării existența legiunii, numind-o falsă sau pretinzând că a fost creată de serviciile secrete ucrainene.

În același timp însă, autoritățile ruse au reținut cel puțin trei bărbați pentru că erau asociați cu legiunea, potrivit presei de la Moscova.