Performanţa slabă a forţelor armate ruse în timpul invadării Ucrainei a fost costisitoare pentru conducerea militară a Rusiei, fiind foarte probabil rezultatul demiterii a cel puţin şase comandanţi ruşi de la începutul ostilităţilor în februarie 2022, precizează Ministerul britanic al Apărării, citat de news.ro.

Potrivit acestuia, comandanţii ruşi din districtele militare de est şi de vest şi-au pierdut, foarte probabil, comanda. General-colonelul Aleksandr Chayko a fost demis din funcţia de comandant al Districtului Militar de Est în mai 2022.

În plus, general-colonelul Aleksandr Zhuravlev, care a comandat Districtul Militar de Vest din 2018, a lipsit de la evenimentele organizate de Ziua Marinei Ruse la Sankt Petersburg, pe 31 iulie 2022, şi a fost foarte probabil înlocuit de generalul-locotenent Vladimir Kochetkov.

Conform noilor informaţii prezentate pe Twitter de Marea Britanie, generalul Aleksandr Vladimirovici Dvornikov a fost ulterior înlăturat după ce a primit comanda generală a operaţiunii din Ucraina, iar generalul Serghei Surovikin a preluat comanda Grupării de Forţe de Sud de la generalul Ghenadi Valerievici Zhidko.

La aceste demiteri se adaugă cel puţin 10 generali ruşi ucişi pe câmpul de luptă din Ucraina. Efectul asupra coerenţei comenzii contribuie probabil la dificultăţile tactice şi operaţionale ale Rusiei, sunt precizările britanicilor.