Un important om de ştiinţă rus în domeniul zborurilor hipersonice a fost arestat vineri sub suspiciunea de trădare, relatează CNN, citată de Mediafax.

Alexander Șipliuk, director al Institutului de Mecanică Teoretică şi Aplicată al Filialei Siberiene a Academiei Ruse de Ştiinţe, este cel de-al treilea om de ştiinţă rus care a fost arestat în această vară sub suspiciunea de trădare.

Directorul ştiinţific al institutului, Vasili Fomin, a declarat pentru agenţia rusă de ştiri TASS că Șipliuk a fost trimis la centrul de detenţie preventivă Lefortovo din Moscova.

Reţinerea sa vine după arestarea, la 27 iunie, a cercetătorului şef al institutului, Anatoli Maslov, suspectat că a transferat date secrete de stat legate de rachetele hipersonice.

La 30 iunie, tribunalul districtului Sovetsky din Novosibirsk a arestat un alt om de ştiinţă, Dmitri Kolker, cercetător la Institutul de Fizică a Laserului din cadrul Filialei Siberiene a Academiei de Ştiinţe a Rusiei. Kolker a fost reţinut sub acuzaţia de trădare de stat pentru că ar fi colaborat cu serviciile de securitate din China, a relatat Reuters.

Kolker, care a fost diagnosticat cu cancer în stadiul patru, a murit în timp ce era transferat din centrul de detenţie preventivă.

Rusia, China şi Statele Unite lucrează la dezvoltarea de arme hipersonice.

Acestea sunt arme extrem de manevrabile care, teoretic, pot zbura la viteze hipersonice, ajustând în acelaşi timp cursul şi altitudinea pentru a zbura sub detectarea radar şi pentru a ocoli apărarea antirachetă.

Se crede că Rusia are în arsenalul său un HGV, sistemul Avangard, despre care preşedintele rus Vladimir Putin a afirmat în 2018 că este "practic invulnerabil".