Grupul Wagner, cunoscut drept armata privată a dictatorului de la Kremlin, Vladimir Putin, a început să recruteze mercenari pentru războiul din Ucraina în închisorile din Sankt Petersburg. Potrivit UNIAN, aceștia sunt ademeniți cu promisiunea de amnistie și plata a 200 de mii de ruble pentru șase luni de contract. 

În cazul în care aceștia vor muri în luptă, familiile lor ar urma să primească 5 milioane de ruble, adică în jur de 85 de mii de euro.

Pușcăriașii ar urma să fie transportați până la graniță în calitate de deținuți și nu vor avea documente oficiale că ar face parte din grupul Wagner. Ei ar urma să fie trimiși în prima linie pentru a identifica pozițiile armatei ucrainene. 

Aproximativ 200 de deținuți din închisorile din Sankt Petersburg s-au declarat voluntari, însă doar cam 40 au trecut toate testele, inclusiv poligraful. 

Aceștia ar fi deja pregătiți să se ducă pe front.

După cum a raportat anterior UNIAN, pentru războiul din Ucraina, Rusia și-a atras mercenarii din Libia. Potrivit serviciilor britanice de informații, Moscova a fost cel mai probabil forțată să se bazeze în primul rând pe personalul Wagner pentru a invada Ucraina în detrimentul operațiunilor din Africa și Siria.

Grupul Wagner este considerat a fi cea mai mare companie militară privată din lume. Ideea creării unei armate de mercenari în Rusia a apărut după războiul din Afganistan, care a cauzat pierderi mari Armatei Roşii. Suferinţele familiilor care şi-au pierdut fiii şi soţii în război au avut un impact major asupra societăţii ruse. O armată privată avea avantajul că pierderile acesteia nu intrau în statisticile oficiale.

Fondatorul și comandantul militar al Grupului Wagner este Dmitri Utkin, un fost ofițer rus de informații militare (GRU), al cărui nume de cod era ”Wagner”.

Oficial, grupul nu există, s-a scris într-o anchetă BBC, dar se crede că până la 10.000 de oameni ar fi avut cel puţin un contract cu Wagner de când grupul a început să lupte alături de separatiştii proruşi în estul Ucrainei în 2014.