Serviciile secrete ucrainene au demascat și neutralizat o rețea de agenți a Direcției de Informații GRU care era coordonată de deputatul ucrainean Andrii Derkach. Andrii Derkach primea 3-4 milioane de dolari la fiecare câteva luni pentru a crea structuri de securitate private care urmau să implementeze planurile de a captura Ucraina, arată site-ul Serviciilor secrete ucrainene, transmite hotnews.

Potrivit forțelor de ordine, Derkach a primit fonduri de la GRU pentru a crea structuri private de securitate pe care Rusia plănuia să le folosească pentru a captura Ucraina.

În prezent, la inițiativa SSU, procurorul general a declanșat o anchetă preliminară împotriva lui Derkach.

Ancheta cazului era în derulare de mult timp, dar SSU a neutralizat în cele din urmă rețeaua la începutul războiului, reținându-l pe Igor Kolesnikov, fost asistent al deputatului. Acesta coopera pe ascuns cu GRU sub numele de cod „Veteranul”. Ela a acționat ca un curier financiar și de legătură între serviciile speciale ruse și Andrii Derkach.

Potrivit lui Kolesnikov, Derkach a fost recrutat în 2016. Înalții oficiali ai GRU - șeful departamentului Igor Kostyukov și primul său adjunct Vladimir Alekseev - au lucrat personal cu Derkach.

Deputatul a primit bani de la GRU pentru a crea structuri private de securitate, pe care inamicul plănuia să le folosească pentru a captura Ucraina. GRU aloca 3-4 milioane de dolari la fiecare câteva luni pentru a-și implementa planurile. Potrivit anchetei, o parte semnificativă din acești bani a fost însușită de Derkach.

După arestarea sa, Kolesnikov a făcut o înțelegere cu organele judiciare din Ucraina și a spus detalii interesante în mărturia sa. În mai, instanța l-a condamnat pentru înaltă trădare. El a spus SSU despre activitățile rețelei și despre rolul acesteia în pregătirea pentru un război la scară largă.

„Când trupele vor intra și când este clar că orașele încep să se predea, aceste companii private de securitate trebuiau să asigure mișcarea echipamentelor, să pună steagurile rusești și astfel să asigure intrarea pașnică în orașe”, explică Kolesnikov.

Kolesnikov a mai spus că, pentru a captura capitala, GRU a plănuit să folosească două brigăzi de forțe speciale și forțe de operațiuni speciale, care urmau să invadeze din Belarus. De acolo - urma să se treacă rapid la Kiev și ocupat Guvernul și convocat un consiliu popular în Rada Supremă pentru a vota un nou guvern. Cu toate acestea, aceste planuri au fost complet distruse de apărătorii ucraineni.

Guvernul SUA l-a numit pe Derkach „un agent rus” și a impus sancțiuni împotriva sa în 2020, acuzându-l că a încercat să se amestece în alegerile din SUA, potrivit Kyiv Independent.