Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat decizia Consiliului European de a acorda Ucrainei statutul de candidat la aderarea la Uniunea Europeană. Zelenski a spus că este „un moment unic și istoric” în relațiile dintre Uniunea Europeană și Ucraina.

„Lăudăm cu sinceritate decizia liderilor UE de a acorda statutul de candidat. Este un moment unic și istoric. Viiutorul Ucrainei este în UE”, a reacționat și Volodimir Zelenski, pe Twitter. Liderul de la Kiev a mulțumit pentru sprijin lui Charles Michel, șeful Consiliului European, și Ursulei von der Leyen, președinta Comisiei Europene.

Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a transmis, de asemenea, pe Twitter că „Ucraina va învinge, Europa va învinge".

Mesajul ministrului ucrainean este însoţit de un scurt videoclip.

„Ziua de astăzi marchează începutul unei lungi călătorii pe care o vom parcurge împreună. Poporul ucrainean aparţine familiei europene. Viitorul Ucrainei este alături de UE. Stăm împreună pentru pace”, a spus Dmitro Kuleba.

Liderii celor 27 de state membre ale UE au recunoscut joi Ucraina și Republica Moldova drept candidate la aderarea la UE, a transmis președintele Consiliului European, Charles Michel. Decizia a fost luată în cadrul unui summit al șefilor de stat și de guvern din UE la Bruxelles și marchează începutul unui proces de aderare lung și complex.

Detalii: Moment Istoric! R. Moldova a primit statutul de țară candidat pentru aderarea la UE