Email-urile sparte au demonstrat că Rusia conduce și finanțează pretinsele republici independente din estul Ucrainei și realizează operațiuni militare acolo, scrie centrul de analiză Atlantic Council.

La sfârșitul anului 2016, grupurile de hackeri ucraineni au publicat corespondența electronică ce aparținea oficialului de la Kremlin, Vladislav Surkov, care este un fel de curator pe segmentul ucrainean pentru președintele Putin, scrie atlanticcouncil.org

Scurgerile de informații confirmă presupozițiilor multor persoane: Kremlinul finanțează militarii din și tinde să influențeze politica internă din Ucraina, pentru a face imposibilă crearea unei Ucraine moderne.

Rapoartele lui Surkov au emis trei tranșe de informații: documente PDF cu planuri concrete de destabilizare a situației din Ucraina,; 2337 de scrisori electronice și încă o mie de scrisori.

Planul de destabilizare a situației în Ucraina prin intermediul tarifelor la energie electrică este criticat din punctul de vedere al autenticității.

Volumul de 2337 de scrisori electronice, care au fost emise de Cyber Hunta, cuprinde perioada începând cu septembrie 2013 până în noiembrie 2014, când Rusia anexat ilegal Crimeea și a susținut trupe separatiste în estul Ucrainei, pentru a începe războiul.

Ultimele o mie de scrisori sunt datate din septembrie 2014 până în septembrie 2016. centrul analitic a analizat a doua și a treia tranșă de scrisori.   

Iată informațiile care sunt relevate de scrisori:

La 16 mai 2014, un „consultant politic” foarte puțin Aleksandr Borodai a fost ales în calitate de prim-ministru al autoproclamatei republici Donețk.

În acea perioadă de timp, mulți au remarcat faptul că Borodai a fost prieten cu fostul colaborator al miliardarului rus Konstantin Malofeev, fondatorul Marshall Capital și, potrivit unor documente scurse, sponsor al partidelor de extremă dreaptă din Europa.

Malofeev a negat orice legătură cu Borodai, însă scrisorile lui Surkov demonstrează altceva. Cu trei zile înainte de „anunțarea guvernului Republicii Populare Donețk”, reprezentantul Marshall Capital a trimis în cancelaria lui Surkov o listă a candidaților în guvernul republicii separatiste. Unii dintre acești candidați aveau steluță lângă inimă, ceea ce înseamnă: „aceștia sunt oamenii care au fost testați și recomandați în mod special”.

Kremlinul a ales o un guvern marionetă. La 16 iunie 2014, unul dintre candidații cu steluță, președintele ales al „Sovietului Suprem”, Denis Pușilin, a expediat lui Surkov un tabel cu costurile pentru noul centru de presă din Donețk.

Bugetul conținea salariul estimat pentru redactor, jurnaliști și alte cheltuieli lunare, dar și prețul la echipamentele de birou.

Dar asta nu e tot. Kremlinul lucrează în mod activ la perturbarea și încetinirea reformei în Ucraina prin intermediul promovării candidaților și a inițiativelor pro-ruse. Surkov de exemplu s-a întâlnit cu activiștii pro-ruși din Crimeea, Dnipro, Harkov, Kiev și Slaviansk și le-a oferit ajutor. Corespondența electronică a demonstrat că Surkov are listele cu activiștii pro-ruși la care poate apela în cazul în care va fi necesar.

Scurgerile arată că Surkov monitorizează în mod activ reformele din Ucraina și lucrează cu redactorii pentru a promova agenda pro-rusă în mass-media ucraineană și rusă.

Așa cum și era de așteptat, oficialii de la Kremlin au negat autenticitatea acestor scrisori. Cu toate acestea experții în domeniul cibernetic au demonstrat în baza informației despre circuitul scrisorilor că anumite documente sunt autentice.

Hackerii au publicat aproape un gigabyte de fișiere Aut look, care a inclus mesajele intrate, mesajele ieșite și draft-urile, corespondența ștearsă. spam-ul și alte mape de adresa [email protected].

Scrugerile demonstrează că „republica populară Donețk” este o marionetă în a Kremlinului.