Armata rusă mai are doar opt mortiere autopropulsate 2S4 Tyulpan 240, cel mai mare vehicul de acest fel din lume, după ce ucrainenii au distrus unul dintre cele doar nouă astfel de arme ale rușilor. O explozie uriașă a făcut praf mortierul, iar ucrainenii au aflat unde se află și de unde-i atacă după ce presa rusă i-a dat de gol poziția, susține Ukraine Weapons Tracker, un cont de twitter specializat în informații de pe linia frontului, transmite Libertatea

Unul dintre cei mai importanți propagandiști ai Kremlinului, jurnalistul de război Aleksander Sașa Koț, a publicat pe contul lui de Telegram imagini cu mortierul rusesc în timp ce trage și a scris: „Mortierul de 240 mm Tulpan lovește podul care leagă Severodonesk de Lisiciansk.”

Expertul militar Rob Lee a publicat și el imagini cu mortierul și a scris că se află în zona Severodonețk și a fost adus de pe frontul din Mariupol și are o putere mai mare de penetrre asupra pozițiilor fortificate de artilerie.

Locația trupelor rusești a fost stabilită la scurt timp după publicarea imaginilor, iar ucrainenii au trimis o dronă de recunoaștere pentru a confirma informațiile. Mortierul a fost localizat în apropiere de Rubijne, la câțiva kilometri nord de Severodonețk.

La doar o zi distanță după ce Koț lăudase mortierul care bombardează Severodonețkul, au apărut imagini cu arma foarte rară distrusă. Mortierul a fost bombardat de ucraineni, nu e clar cu ce fel de mutiție, dar a fost filmat momentul în care arde după lovitura artileriei ucrianene și ulterior explodează cu o flacără uriașă, find complet distrus.