SUA vor oferi Ucrainei ajutor militar suplimentar în valoare de 800 de milioane de dolari. Anunțul a fost făcut de președintele Joe Biden, care a menționat că a extins și tipul de arme care vor fi trimise pentru a include și artilerie grea.

Potrivit Reuters, pachetul, care ridică suma ajutorului militar pe care SUA l-au trimis Ucrainei de la începutul invaziei ruse la 2,5 miliarde de dolari, include sisteme de artilerie, muniție, transportoare blindate și bărci de apărare de coastă fără pilot, a transmis Biden într-o declarație scrisă după o discuție telefonică cu președintele ucrainean, Volodimir Zelenski.

Biden a spus că a aprobat și transferul unor elicoptere și că echipamentul furnizat Ucrainei este de o importanță majoră în respingerea invadatorilor ruși.

Nu ne putem odihni acum. Așa cum l-am asigurat pe președintele Zelenski, poporul american va continua să fie alături de poporul ucrainean brav în lupta lor pentru libertate”, a declarat Biden.

Noul pachet de ajutor include 11 elicoptere Mi-17 care au fost alocate Afganistanului înainte ca guvernul de la Kabul să se destrame anul trecut, după preluarea controlului de către talibani. Ajutorul mai include 18 obuziere de 155 de mm cu 40 000 de proiectile, radare anti artilerie, 200 de transportoare blindate și 300 de drone Switchblade.

Este pentru prima dată când obuziere sunt trimise Ucrainei de SUA.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a declarat că forțele ucrainene vor trebui să învețe cum să folosească o parte dintre sisteme, precum obuzierele și radarele.