POLITICĂ

Obama i-a sugerat  Rusiei să nu se amestece în treburile ţărilor vecine

Preşedintele SUA, Barack Obama, în alocuţiunea sa la cea de-a 71-a sesiune a Adunării Generale a ONU, a declarat că amestecul Rusiei în treburile vecinilor poate conduce, în perspectivă, la scăderea nivelului de securitate al hotarelor sale, informează MEDUZA.

https://meduza.io

Obama a declarat, de asemenea, că Rusia încearcă să folosească forţa de dragul reîntoarcerii trecutei glorii, transmite EHO MOSCVÎ.

http://echo.msk.ru/

A avut loc prima întrevedere a şefilor de Externe din Federaţia Rusă şi Marea Britanie

Ministrul Afacerilor Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, s-a întâlnit pentru prima dată cu omologul său britanic, Boris Johnson. Discuţiile au avut loc în marja Adunării Generale a ONU, cu uşile închise, informează KOMSOMOLSKAIA PRAVDA.

http://www.kp.ru

Kerry a mărturisit că are un sentiment de „univers paralel” din cauza întrevederii cu Lavrov

Secretarul de stat al SUA, John Kerry, a declarat că s-a simţit de parcă s-ar fi aflat într-un „univers paralel”, ascultând alocuţiunea şefului diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, în cadrul briefing-ului de presă al Consiliului de Securitate, transmite RBK, cu referire la REUTRES.

http://www.rbc.ru

În alocuţiunea sa, Lavrov a cerut desfăşurarea „unei anchete minuţioase şi obiective” a atacului aerian care a avut loc la 19 septembrie asupra convoiului umanitar, informează ROSBALT.

http://www.rosbalt.ru

KOMMERSANT menţionează că Ministerul Apărării al Federaţiei Ruse a trecut la contraatac, după ce partenerii occidentali şi-au intensificat retorica, iar răspunderea pentru nimicirea convoiului umanitar al ONU în Alep a fost pusă pe umerii altora. Reprezentantul Ministerului Apărării al FR a exprimat presupunerea că lovitura putea fi efectuată de către o dronă de tipul „Predator”, care ar fi aparţinut coaliţiei antiteroriste în frunte cu SUA.

http://www.kommersant.ru

Şeful Serviciului naţional de informaţii al SUA a acuzat Rusia de atacuri cibernetice

Directorul Serviciului naţional de informaţii al SUA, James Clapper, consideră că în spatele ultimului atac asupra bazei de date a Partidului Democrat stă Rusia, transmite NEWSRU. Potrivit afirmaţiilor sale, Federaţia Rusă a desfăşurat încă din anii 1960 câteva operaţiuni asemănătoare, îndreptate împotriva Statelor Unite.

http://www.newsru.com

După cum transmite LIFE, cu referire la THE WALL STREET JOURNAL, Clapper n-a putut cita numele organizatorilor atacurilor cibernetice.

https://life.ru

Ministerul Apărării din Estonia a refuzat consultările bilaterale cu Moscova

Ministerul Apărării din Estonia a respins propunerea Moscovei cu privire la consultările bilateriale militar-politice, transmite VEDOMOSTI. Ministerul a calificat drept imposibilă apropierea colaborării militare bilaterale cu Federaţia Rusă în legătură cu decizia NATO de încetare a colaborării cu Rusia ca răspuns la anexarea Crimeii

http://www.vedomosti.ru

În acelaşi timp, Ministerul Apărării „este interesat de dialogul consacrat securităţii şi ridicării încrederii reciproce, cu Rusia, în cadrul Consiliului NATO-Rusia şi OSCE”, menţionează VZGLEAD.

http://www.vz.ru

Erdogan i-a promis lui Poroşenko să susţină Kievul în chestiunea Crimeii

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, în cadrul întrevederii cu preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, care a avut loc în marja celei de-a 71-a sesiuni a Adunării Generale a ONU, la New-York, a subliniat că Turcia va susţine Kievul în problema restabilirii suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei, informează TASS cu referirela serviciul de prsă al lui Poroşenko.

http://tass.ru

În Consiliul Federaţiei al Rusiei s-a spus că „am primit încă o confirmare: «prietenia» noastră cu Turcia are anumite limite şi e destul de convenţională”. Potrivit afirmaţiilor reprezentantului Consiliului amintit, „preşedintele turc încearcă să execute, la un singur pian, câteva partituri”, adăugând că „mai departe de vorbele de protocol e îndoielnic că Erdogan va merge”.

https://lenta.ru

CEC a anulat la nouă sectoare rezultatele alegerilor în Duma de Stat

Rezultatele alegerilor în Duma de Stat sunt anulate în nouă sectoare electorale, numărul lor poate creşte, informează TASS cu referire la preşedintele CEC, Ella Pamfilova.

http://tass.ru

Este vorba, între altele, despre sectorul nr. 1669 din Daghestan, unde a avut loc o încăierare şi a fost deschisă urna cu buletine, camerele de luat vederi au înregistrat două erupţii, menţionează MEDUZA.

https://meduza.io

ECONOMIE

Rusia poate începe a colabora cu Japonia în insulele Kurile

Reprezentantul plenopotenţiar al preşedintelui în districtul federal al Orientului Îndepărtat, Iuri Trutnev, a declarat că Rusia şi Japonia pot începe o colaborare în insulele Kurile, transmite RUSSIATODAY.

https://russian.rt.com

Potrivit afirmaţiilor sale, Japonia şi-a manifestat interesul pentru colaborarea economică, menţionează GAZETA.RU

https://www.gazeta.ru

Rusia şi Vietnamul vor să extindă utilizarea valutei naţionale în comerţ

Rusia şi Vietnamul vor să extindă folosirea valutelor naţionale în relaţiile comerciale, a declarat la şedinţa comisiei interguvernamentale vicepremierul Igor Şuvalov, transmite RIA NOVOSTI.

https://ria.ru

Vicepremierul a adăugat că în primele şapte luni ale anului 2016 schimbul comercial dintre cele două ţări a crescut cu 30,5%, informează LENTA.

https://lenta.ru

Curtea Supremă a Ucrainei a respins plângerea Gazprom privind amenda de 3,3 miliarde de dolari

Curtea Supremă a Ucrainei a refuzat să examineze plângerea Gazprom, care cere anularea amenzii de 3,3 miliarde de dolari, aplicată de antimonopolişti. Judecătorii ucraineni au considerat că demersul nu e susţinut de probe, transmite RBK.

http://www.rbc.ru

În decembrie 2015, Comitetul Antimonopol al Ucrainei a acuzat Gazprom de monol pe piaţa tranzitului de gaze. În ianuarie 2016, Comitetul amintit a luat hotărârea de a amenda compania cu 3,4 miliarde de dolari, informează SLON

https://slon.ru

SOCIETATE

FSB a propus descifrarea întregului traficul de internet al cetăţenilor ruşi

În cadrul executării „pachetului Iarovaia”, FSB, împreună cu Ministerul Comunicaţiior şi Ministerul Industriei şi Comerţului, discută posibilitatea descifrării şi analizei întregului trafic de internet al cetăţenilor ruşi, scrie KOMMERSANT, cu referire la câteva surse avihzate.

FSB, a relatat interlocutorul publicaţiei, pledează pentru descifrarea întregului trafic în timp real şi analiza sa conform unor parametri-cheie

http://kommersant.ru

Comisarul pentru Internet, Dmitri Marinicev, comentând informaţia privind dorinţa autorităţilor de a descifra întregul trafic de internet al cetăţenilor ruşi, a calificat această practică drept o discreditare a caracterului privat al transmiterii de date, informează DOJDI.

https://tvrain.ru

Şeful Comitetului de Anchetă, Markin, a demisionat

Reprezentantul oficial al Comitetului de Anchetă al Rusiei, Vladimir Markin, a comunicat pentru INTERFAX că a depus o cerere de demisie.

http://www.interfax.ru

Markin a declarat că şi-a găsit un loc de muncă, dar deocamdată nu l-a divulgat. Anterior, s-a comunicat că lui Vladimir Markin i s-a propus o funcţie înaltă în cadrul unei societăţi publice de acţiuni, RusHidro.

http://www.kommersant.ru

Procurorul din Cecenia a fost demis din cauza unei nunţi cu împuşcături, jucată la Moscova

Procurorul din Cecenia, care a fost prezent la nunta cu împuşcături de la Moscova, este eliberat din organele procuraturii, a comunicat pentru INTERFAX reprezentantul Procuraturii Generale din Federaţia Rusă, Alexandr Kurennoi

http://www.interfax.ru

Dosarul penal pentru huliganism a fost intentat după ce participanţii la cortegiul nupţial, format din automobile Bentley, Maybach și câteva Porsche-uri, au început a împuşca din ferestre în regiunea parcului „Ţariţîno”, informează EHO MOSCVÎ. Când s-a aflat că printre cei reţinuţi se află şi un angajat al procuraturii, s-a implicat Comitetul de Anchetă:

http://echo.msk.ru

MOLDOVA

Filip s-a întâlnit cu Mogherini în marja Adunării Generale a ONU

Primul ministru Pavel Filip a declarat, în cadrul întrevederii cu şeful diplomaţiei europene, Federica Mogherini, că Moldova „vrea din nou să devină un campion al reformelor printre ţării Parteneriatului Estic”. Potrivit afirmaţiilor lui Filip, reformele prevăzute în Foaia de parcurs a Acordului de Asociere Republica Moldova – UE sunt îndeplinite în proporţie de 90%, informează NM.

http://newsmaker.md

Primul ministru al Georgiei va vizita Republica Moldova

Despre vizita ce urmează s-a aflat după întrevederea şefilor de guverne din cele două ţări la New-York. Părţile au discutat problemele colaborării şi au trasat planuri de viitor, informează SPUNTNIK-GĂGĂUZIA.

http://sputnik-georgia.ru

Primul ministru al Republicii Moldova, Pavel Filip, i-a îndemnat pe oamenii de afaceri din Georgia să participe la privatizarea întreprinderilor moldoveneşti şi să investească în economia ţării noastre, transmite [email protected] El a menţionat, de asemenea, că Moldova este interesată să preia experienţa Georgiei în domeniul implementării reformelor.

https://news.mail.ru

Prima şedinţă de toamnă-iarnă a Parlamentului va avea loc la 23 septembrie

Prima şedinţa de toamnă-iarnă a Parlamentului va avea loc deja 23 septembrie. Potrivit afirmaţiilor lui Andrian Candu, prioritare în această sesiune vor fi agenda europeană a ţării şi îndeplinirea cerinţelor FMI pentru încheierea unui nou acord cu Fondul, transmite NM.

http://newsmaker.md

A fost demascată schema conform căreia judecătorii moldoveni au ajutat la spălarea a 20 de miliarde de dolari

Astăzi au făcute bilanţurile operaţiunii de reţinere a 15 judecători şi trei executori judiciari, bănuiţi de corpţie, informează CRIMEMOLDOVA.COM.

Şeful Procuraturii Anticorupţie, Viorel Morari, a confirmat că operaţiunea este legată de aşa-zisa Laundromat – schema de spălare a 20 de miliarde de dolari.

http://ru.crimemoldova.com

Potrivit afirmaţiilor sale, două companii offshore, conduse de cetăţeni ai Ucrainei, deschideau conturi, încheiau între ele acorduri cu privire la eliberarea creditului, în calitate de garanţi ai căruia erau cetăţeni ai Moldovei, adesea din straturile sociale vulnerabile ale populaţiei şi fără de acte.

Apoi una din părţi nu îşi îndeplinea obligaţiile contractuale, iar creditorul apela în instanţă. După, instanţa satisfăcea demersul, iar companiile offshore primeau banii de pe conturile corespondente ale companiilor ruseşti garante prin intermediul Moldindconbank.

http://ru.sputnik.md

Usatîi este acuzat de falsificarea propriei semnături

Liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, a comunicat că i s-a intentat un dosar penal, pe care el l-a calificat drept „cel mai nostim” din viaţa sa, informează portalul RU1.MD. Potrivit afirmaţiilor politicianului, la Bălţi el este acuzat de falsificarea propriei semnături pe actele oficiale ale primăriei din localitate.

http://ru1.md

Găgăuzia se pregăteşte de alegerile în Adunarea Populară

În Găgăuzia a început, oficial, campania electorală. În cadrul autonomiei au loc pregătiri în vederea alegerii deputaţilor în Adunarea Popolară, care sunt planificate pentru 20 noiembrie, informează NTV MOLDOVA.

http://ntv.md

Cereri de înregistrare la Comisia Electorală din Găgăuzia au depus 40 de persoane care pretind la un loc de deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei, informează BUDJAK-ONLINE.

http://budjakonline.md

Krasnoselski a anuţat înaintarea propriei candidaturi la funcţia de preşedinte al Transnistriei

Preşedintele Consiliului Suprem al Transnistriei, Vadim Krasnoselski, a declarat, miercuri, că intenţionează să-şi înainteze candidatura la funcţia de preşedinte al autoproclamatei republici nistrene la apropiatele alegeri prezidenţiale de aici, informează RTR MOLDOVA.

El a subliniat că se prezintă cu o echipă şi a promis să unifice societatea transnistreană şi să apropie Transnistria de Rusia.

http://rtr.md