Pretinsul ministru al afacerilor externe al Abhaziei, Veaceslav Cirikba, a depus miercuri cererea de demisie după ce a refuzat să viziteze Transnistria. Serviciul de presă al republicii nerecunoscute a declarat că ministrul a recurs la acest pas după ce a refuzat să viziteze Tiraspolul pe 2 septembrie de „ziua” Transinstriei.

Cirikba a explicat că, în cazul în care el ar fi fost deportat de partea moldovenească, nu ar mai fi putut vizita statele Uniunii Europene din cauza ștampilei de deport aplicată în pașaport, transmite Interfax

Serviciul de presă al republicii nerecunoscute a menționat că „vectorul politicii externe al Abhaziei nu va fi schimbat, chiar dacă este schimbat ministrul de externe. Vectorul politicii externe este determinat de președintele republicii, dar nu de ministrul de externe”.

Cirikba a fost numit ministru de externe în octombrie 2011. Pe parcursul mai multor ani, el a condus delegația Abhaziei la Geneva unde a participat la discuțiile privind securitatea și stabilitatea în Transcaucazia.

Menționăm că pe 1 septembrie de pe Aeroportul Internațional Chișinău a fost deportat „vice-ministrul” de externe al Abhaziei, Oleg Arba.

Totodată, în timp ce Transnistria nu este recunoscută de nici un stat din lume, Abhazia a primit recunoașterea din parte Rusiei în anul 2008 după conflictul ruso-georgian. 

Menționăm că Poliția de Frontieră a deportat în ultimul timp mai multe persoane care urmau să ajungă în Transnistria.

De exemplu, un grup de experți ruși a fost reținut și deportat în Federația Rusă pe 15 septembrie. Aceștia urmau să participe la o conferință științifică la Tiraspol.

Printre cei deportați se regăsește un consilier al directorului Centrului de cooperare în politică externă „E. M. Primakov” (numele nu este indicat), consilierul Fondului de susținere a diplomației publice „A. M. Gorciakov” - Iurii Jmurko, șeful Catedrei de Culturologie și Globalistică a Universității Baltice „Voenmeh” (numele nu este indicat), redactorul-șef al revistei „Geopolitica și securitatea”, Igor Kefeli, transmite novostipmr.com.

Cei de la ministerul de externe din Transnistria au mai declarat că aceste acțiuni au drept scop izolarea Tiraspolului și vor avea un efect negativ asupra procesului de negocieri în fromat 5+2.