Președintele Vladimir Putin a anunțat, joi dimineața, o operațiune militară specială în Donbas. Imediat după anunțul său, mai multe explozii au început să se audă în orașele ucrainene Kiev, Harkov sau Odesa, precum și în estul țării. Operațiunea militară a Rusiei este una complexă, cu atacuri de artilerie, aeriene și de pe mare.

UPDATE // 10:05 //Armata și civilii ucraineni opun ocupanților ruși. Armata Ucraineană susține că a ucis 3.500 de soldați ruși.

UPDATE // 23:50 //Rusia a lansat peste 160 de rachete, a declarat joi un înalt oficial american, informează CNN. Cele mai multe dintre acestea sunt „rachete balistice cu rază scurtă de acțiune", dar loviturile aeriene au inclus și un „amestec de rachete cu rază medie de acțiune și de croazieră", a spus oficialul.

UPDATE // 23:45 // Ucraina a pierdut Insula Șerpilor din Marea Neagră, anunță Serviciul de Grăniceri din Ucraina.

„În luptă au murit 13 grăniceri și soldați ai forțelor armate ai Ucrainei”, se arată în mesajul instituției.

UPDATE // 21:34 // Mai mulți protestari scandează la Praga, Cehia, „Putin H##lo”.

UPDATE // 20:54/ Ministrul Sănătății Ucrainei,Victor Leașco, a anunțat că astăzi au fost uciși 57 de soldați ucraineni, iar alții 169 au fost răniți.

UPDATE // 20:50 // Militarii ucrianeni au recucerit orașul Hostmeli, anunță Alexei Arestovici, consilierul din cadrul președintelui Ucrainei. Trupele ruse au fost nimicite, scrie oficialul pe Facebook.

 

UPDATE // 20:40 // Orașul-port Mariupol este sub un tir puternic și au fost raportate sute de explozii, a declarat o sursă diplomatică pentru agenția de presă Reuters, relatează BBC. Mariupol este unul dintre cele mai mari porturi ucrainene de la Marea Azov și este situat în apropiere de linia frontului dintre forțele ucrainene și separatiștii din regiunea Donețk, pe care Vladimir Putin a recunoscut-o ca stat independent. Capturarea acestui oraș ar ajuta Rusia să își asigure o rută terestră directă către Crimeea, peninsula ucraineană anexată de Rusia în 2014.

UPDATE // 20:35 // Mihailo Apostol, consilierul ministrului Afacerilor Interne al Ucrainei, anunță că circa 3000 de militari ruși au fost uciși astăzi în luptele pentru orașul Harkov.

UPDATE // 20:20 // Ministerul Apărării Federației Ruse anunță că trupele militare au îndeplinit cu succes toate misiunile în cadrul „campaniei de demilitarizare a Ucrainei”.

 

UPDATE // 19:52 // Au apărut primele imagini cu blindatele Federației Ruse pe teritoriul Centralei Nucleară de la Cernpbîl.

UPDATE // 19:39 // HARTA războiului din Ucraina în acest moment:

  • Harkiv, Dnipro, Mariupol, Kiev și Odesa sunt doar câteva din orașele vizate de atacurile rusești de joi dimineața. Dincolo de exploziile auzite lângă orașe, bombardamente ar mai fi avut loc și în apropiere de alte baze militare precum Chuguev, Myrohorod, Kramatorsk, Vasylkiv sau Ivano-Frankivsk
  • Totodată, CNN a raportat că o coloană întreagă de blindate a trecut granița dinspre Belarus.
  • Noi informații confirmate de autoritățile ucrainene indică un asalt cu elicoptere asupra aeroportului Hostomel, în apropiere de Kiev. O parte din elicopterele rusești ar fi fost doborâte.
  • Cel puțin un avion militar de transport ucrainean a fost doborât lângă Kiev. Multiple victime în zona Hostomel unde au loc schimburi ample de focuri. Dinspre Belgorod (Rusia) o coloană mare de tancuri și blindate a intrat în Ucraina conform CNN.
  • Apar informații cum că armata ucraineană a distrus mai multe tancuri rusești folosindu-se de rachete Javelin. În Kherson administrația locală a pierdut controlul. Lângă Kiev, la aeroportul Hostomel, au loc lupte dure pentru control.
  • Trupele rusești ar fi preluat controlul centralei de la Cernobîl. Alte trupe rusești ar fi lansat atacuri la Melitopol.
UPDATE // 19:31 //  Autorităţile ucrainene au anunţat în cursul serii că au pierdut controlul şi asupra unor zone din sudul ţării. Conform unor surse ucrainene preluate de EFE şi DPA, un canal şi o centrală hidroelectrică au fost de asemenea capturate de trupele ruse. Există acum temerea unei ofensive şi asupra oraşului-port Odesa. Conform administraţiei din Herson, această regiune din sud este în prezent prezent parţial sub controlul trupelor ruse, inclusiv oraşul Ghenicesk, iar în urma atacurilor armatei ruse au fost ucişi 13 civili, dintre care doi copii, şi nouă soldaţi ucraineni.


UPDATE // 19:25 // Forţele ruse au cucerit aeroportul militar Antonov situat în apropiere de Kiev, a recunoscut joi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a promis că aeroportul va fi recucerit, transmit AFP şi Reuters.

În prezent se duc lupte pentru orașul Hostomeli și Sum.

UPDATE  // 19:18 // Rușii anunță că de la începutul atacului armat în Ucraina au doborât două avioane SU-27 și altele două SU-24, un elicopter și patru drone „Bairactar”. În aceeași perioadă, ucrainenii au doborât șapte avioane și tot atâte elicoptere, dar a și distrus 24 de tancuri și 20 de blindate.

UPDATE // 19:03 // Militarii ruși au ocupat centrala nucleară de la Cernobîl. Personalul stației, luat ostatic, anunță Unian.

UPDATE // 19:00 // Orașul ucrainean Sum, după ce a fost atacat de forțele de ocupație ruse.

UPDATE // 18:30 // Către ora 18:00, armata rusă continuă să atace Ucraina de-a lungul liniei care delimitează Donețkul și Luganskul cu alte regiuni din Ucraina. Potrivit reprezentanților de la Kiev, tentativa rușilor de a ocupa localitatea Pișevik a eșuat – „inamicul, înregistrând pierderi, a fost nevoit să se retragă”.

UPDATE // 17:33 // Potrivit unian.ua armata Ucrainei, până la ora 17:00, a doborât șapte avioane și tot atâte elicoptere, dar a și distrus 24 de tancuri și 20 de blindate.

UPDATE // Zelenski: Militarii ruși încearcă să ocupe Centrala Nucleară de la Cernobîl.


UPDATE // 17:04 // Trupele aeriene ruse au preluat controlul asupra aeroportului Antonov, care se află la aproximativ 40 de mile de centrul Kievului, potrivit lui Matthew Chance de la CNN.

"Ne-au permis să venim și să stăm cu ei în timp ce apără perimetrul bazei aeriene, unde au aterizat elicoptere care transportă trupe. Intenția este să realizeze un pot aerian care să permită aterizarea mai multor trupe", relatează Matthew Chance. Forțele ruse poartă pe braț banderole portocaliu-negru, pentru a fi identificate ca fiind ruse. Comandantul unității a declarat pentru CNN că a avut loc un schimb de focuri, probabil cu armata ucraineană, care susține că organizează o contraofensivă, în încercarea de a recuceri aeroportul. "Am auzit avioane... Sunt nori groși de fum, cenușiu și negru, care iese chiar din interiorul bazei aeriene", relatează corespondentul CNN.

UPDATE // 17:00 // Părți ale regiunii de sud Kherson nu mai sunt sub controlul Ucrainei - Administrația Regiunii

UPDATE // 16:53 // Armata ucraineană a reușit să respingă atacul ocupanților ruși lângă orașul Sum, anunță Anton Goncearenco, consilierul ministrului Afacerilor Interne al Ucrainei. Oficialul mai spune că mulți dintre atacatori au fost nimiciți, iar cei care au rămas în viață au bătut în retragere.

UPDATE // 16:38 // A crescut numărul victimelor în urma atacului cu rachete de la unitatea militară Lipețkoe, regiunea Odesa. Salvatorii au scos de sub dărămături 22 de cadavre, dintre care 11 bărbați și 11 femei. 

Totodată, au dat și peste 6 supraviețuitori care au fost transportați al spital.

UPDATE // 16:35 // Ocupanții ruși de pe teritoriul Belarusiei au ajuns în zona Centralei Nucleare de la Cernobîl, unde potrivit lui Anton Gherașenco, consilierul ministrului Afacerilor Interne, se înregistrează confruntări cu forțele militare ale Ucrainei.


UPDATE // 16:27 // Momentul în care un avion de vânătoare rus atacă o locuință civilă a fost surprins de de o femeie care se ascundea cu copilul său în casă.

UPDATE // 16:17 // Flota rusă atacă granicerii și militarii ucraineni pe Insula Șerpilor, anunță unian.ua.

UPDATE // 16:05 // Lupte crâncene lângă orașul Sum. Ucrainenii cu lansatoare de rachete Javelin au distrus  o coloană de 15 tancuri ale ocupanților ruși.

UPDATE //15:55 // Artileria rusă a început să bombardeze orașul Harikov. Locuitorii s-au ascuns în stațiile de metrou.

UPDATE//15:43 // Forțele militare antiaeriene ale Ucrainei au scos la luptă dronele „Bairactar” de producție turcească. Acestea au distrus mai multe unități de tehnică militără și forțe umane ale Federației Ruse la Haricov.

UPDATE // 15:36 // Patru rachete balistice au fost lansate de pe teritoriul Belorusiei spre Ucraina.


UPDATE // 15:17 //Pozițiile militarilor ucraineni sunt atacate de tancuri, taburi și infanterie în apropiere de localitatea Starobilsk, din regiunea Lugansk, anunță Comandamentul Forțelor Întrunite ale Ucrainei.

 
UPDATE // 15:10 // Patru militari ruși, echipajul unui tanc, au fost capturați de către militarii ucraineni.

 

UPDATE // 14:57 // Armata rusă a început atacul asupra Aeroportului din Melitopole.

 

UPDATE // 14:48 // Încă un elicopter rus a fost doborât de ucraineni, în proximitatea orașului Vîșgorod, la 20 km de Kiev, iar pilotul a fost luat în prizonierat.  Astfel la ora actuală ucrainenii au doborât deja șapte elicoptere și șapte avioane militare. 

 

UPDATE // 14:43 // Ucrainenii publică pe rețele de socializare imagini cu coloane militare ruse care au fost distruse.

UPDATE // 14:34 // Mai multe explozii au fost înregistrate în orășelul Ucrainca, la o distanță de aproximativ 40 de km Kiev.

 

UPDATE // 14:11 // Un avion al forțelor armate ale Ucrainei s-a prăbuțit în regiunea Kiev. Potrivit autorităților ucrainene, la bord se aflau 14 persoane, dintre care 5 au decedat.

UPDATE // 13:39 // Momentul în care o escadrilă de elicoptere ruse este atacată de către forțele terestre ucrainene, lângă Vîjgorod, la o distanță de doar 20 km de Kiev.

UPGRADE // 13:33 // O imensă coloană de tancuri se îndreaptă spre Kiev. Tehnica militară a fost surprinsă de un martor ocular în apropiere de orașul Sum la o distanță de aproximativ 400 km de capitala Ucrainei.

 

UPDATE // 13:22 // Tehnica militară rusă încearcă să pătrundă în regiunea Kiev. Totodată, se aud explozii în capitala Ucrainei și suburbii.

 

 

UPDATE // 13:12 // Ucrainenii anunță capturarea primilor prizonieri militari ruși. Aceștia ar fi din unitatea militară 91701 infanterie motorizată.

UPDATE // 13:08 // În aceste clipe 20 de elicoptere ruse au atacat Aeroportul Gostomeli.

UPDATE // 13:02 // Militarii ucraineni au respeins atacul rușilor la Harikov. Totdată, tehnica militară rusă încearcă să  răzbată în regiunea Jitomir.

UPDATE // 13:00 // Momentul în care cele trei elicoptere ruse au fost distruse în apropiere de Aeroportul Gostomeli a fost suprins de un martor ocular.

UPDATE // 12:53 // Încă un elicopter rus, de model Ka-52, a fost doborât în localitatea Mejigorie, regiunea Kiev. Astfel la ora actuală ucrainenii au doborât deja șase elicoptere și șaptea avioane militare. 

UPDATE // 12:49 // 18 persoane au murit în urma bombardării unității militare din localitatea Lipețkoe, din regiunea Odesa.

 

UPDATE // 12:44 //  Sistemul de apărare antiaeriană a Ucrainei anunță că ami dooborât trei elicoptere în proximitatea Aeroportului din Gostomeli.  Anterior au mai doborât șapte avioane militare și două elicoptere.

UPDATE // 12:36 // Sediul Serviciul de Informații al Armatei Ucrainene din Kiev ar fi fost ținta unui atac cu rachete, scrie unian.ua.

 

UPDATE // 12:31 // Momentul în care o rachetă distruge un depozit civil în orașul Odesa a fost surprins de o cameră de supraveghere.

UPDATE // 12:27 // Rușii au lansat al doilea val de atac aerian, dar mai rău cum a fost dimineață nu va fi, susține Alexei Arestovici, purtătorul de cuvânt a lui Zelenski.

UPDATE // 12:25 // Rușii au atacat cu rachete de croazieră un obiect militar în localitatea Brovar. 

UPDATE // 12:19 // O cameră de monitorizarea traficului rutier a surprins un convoi militar al Federației Ruse în proximitatea orașului Tavriisk, din regiunea Herson.

UPDATE // 12:11 // Armata Ucraineană anunță doborârea celui de-al șaptelea avion militar rus.

UPDATE // 12:10 // Momentul în care o lovitură rusească lovește un biciclist în centrul orașului Uman

UPDATE // 12:07 // În mai multe sectoare din Kiev răsună explozii.

UPDATE //12:03 // La ora actuală se duc lupte crâncene la Harkov, dar și în regiunea Herson. 

UPDATE // 11:47 // Un oficial ucrainean anunță că în urma atacului rușilor au fost uciși 40 de soldați ucraineni și 10 civili.

UPDATE // 11:45 // Statul major al Ucrainei anunță că a oprit atacul inamicului în regiunea Cernigov, iar la Harkov se duc bătălii grele. Militarii ucraineni au reușit să oprească un atac cu tancuri.

Orașele Mariupoli și Sceastie sunt sub controlul Ucrainei.

UPDATE //11:37// Ucraina a rupt relațiile diplomatice cu Rusia, a anunțat joi, într-o declarație de presă, președintele ucrainean Volodimir Zelenski. El a mulțumit comunității internaționale pentru sprijinul arătat Ucrainei și a cerut voluntarilor să se alăture armatei.

 Vadimir Putin este un Hitler al zilelor noastre, a spus fostul președinte al Ucrainei Petro Poroșenko, în prezent membru al Parlamentului de la Kiev. Atmosfera din Parlamentul de la Kiev este una tensionată și multe persoane din interior sunt înarmate, a declarat pentru BBC un jurnalist ucrainean care se află în clădire.

UPDATE // 11:29 // Momentul în care este doborât unul dintre cele șase avioane militare ale Federației Ruse a fost publicat pe rețele de socializare.


UPDATE // 11:29 // Au fost publicate imagini cu tancurile ruse distruse de ucraineni în proximitatea orașului Harikov.

 

UPDATE // 11:21 // Ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, susține că oricine este gata și poate ține în mână o armă se poate alătura armatei ucrainene, transmite Reuters.

Poliția va începe să distribuie arme veteranilor și voluntarilor.

UPDATE // 11:18 // Armata ucraineană a anunțat că a ucis 50 de „ocupanți ruși” în regiunea Lugansk, potrivit unui comunicat citat de AFP. Termenul „ocupanți ruși” poate desemna atât soldați ruși cât și separatiști proruși, notează AFP.

UPDATE // 11:07 // AFP a publicat imagini cu un bloc de locuințe din orașul Chuguev, Ucraina, lovit într-un bombardament. În imagini se văd pompieri care încearcă să stingă focul izbucnit la mai multe etaje ale clădirii.

UPDATE // 10:59 // Primele informații despre victimele invaziei din Ucraina, cel puțin opt persoane au fost ucise și nouă au fost rănite în bombardamentele rusești, a declarat un consilier al ministrului ucrainean de interne, potrivit Reuters.

 

UPDATE // 10:49 // Serviciul de Frontieră de Stat al Ucrainei raportează că „două ținte neidentificate” s-au apropiat de insula Șerpilor și cer grănicerilor de la postul de frontieră Izmail să se predea. Grănicerii au ocupat poziție de apărare.

UPDATE // 10:40 // Ucrainenii anunță că au distrus patru tancuri ale armatei Federației Ruse în proximitatea orașului Harikov.

 

UPDATE // 10:30 // Militarii ucraineni au doborât cel de-al șaselea avion militar rus în regiunea Kramatorsk.

Ministerul ucrainean al Apărării a declarat joi că forțele sale contracarează ofensiva rusă „cu demnitate” și provoacă pierderi trupelor Moscovei, potrivit CNN.

„Forțele Naționale de Apărare, care folosesc dreptul la autoapărare conform articolului 51 din Carta Națiunilor Unite, contracarează cu demnitate încercările inamicului de a trece frontiera de stat”, a spus Ministerul într-un comunicat distribuit pe Whatsapp. „Situația este sub control. Trupele ruse suferă pierderi.”

Ministerul a mai spus că „nu au existat pierderi în rândul apărătorilor Ucrainei”.

Într-o declarație anterioară, Ministerul Apărării al Rusiei a declarat că a neutralizat apărarea antiaeriană ucraineană.

Potrivit CNN, informațiile nu a putut fi verificate în mod independent pentru niciuna dintre afirmații.

 

UPDATE // Imagini cu depozitul militar din Kalînivka, din Ucraina, cuprins de flăcări și fum, au apărut pe rețelele de socializare.

UPDATE // 09:45 // Momentul când o rachetă rusească lovește aeroportul din Ivano-Frankovsk, vestul Ucrainei, la 100 de km de granița cu România

UPDATE // 09:30 // Preşedintele României, Klaus Iohannis, a convocat Consiliul Suprem de Apărare a Ţării. Şedinţa CSAT va avea loc joi, la ora 11,00, la Palatul Cotroceni. Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, pe ordinea de zi a reuniunii este inclusă tematica privind implicaţiile asupra securităţii euroatlantice în contextul agresiunii Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei. La finalul şedinţei CSAT, preşedintele Klaus Iohannis va susţine o declaraţie de presă. Klaus Iohannis a condamnat, joi dimineaţa, în cei mai fermi termeni agresiunea armată a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei.

UPDATE // 09:17 // O unitate militară din Odesa, atacată de Rusia. Șase persoane, ucise (VIDEO)

UPDATE // 09:00 // Forțele Armate ucrainene susțin că au doborât cinci avioane rusești și un elicopter militar rusesc în estul Ucrainei, în apropiere de Lugansk, scrie HotNews.

UPDATE // Mesajul Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei. Atacuri dinspre granița cu Rusia, Belarus și Crimeea

„Astăzi, 24 februarie, la ora 5.00 Forțele Armate ale Federației Ruse au început bombardamentul intensiv al unităților noastre din est și au lansat și lovituri cu rachete-bombă pe aeroporturile din Borîspil, Ozerne, Kulbakino, Ciuhuiiv, Kramatorsk, Ciornobaiivka, și așa mai departe asupra unor obiective militare ale Forțelor Armate ale Ucrainei.

Totodată, agresorul a lansat bombardamente de artilerie ale teritoriului și așezărilor Ucrainei de-a lungul frontierei de stat.

Forțele Aeriene ale Forțelor Armate ale Ucrainei luptă împotriva atacului aerian. Forțele de apărare ale statului sunt pregătite de luptă, ocupate și mențin poziții defensive. Situația este sub control.

Informațiile despre parașutarea trupelor rusești la Odesa nu sunt adevărate”, transmite Statul Major al Forțelor Armate.

UPDATE // Cotidianul Wall Street Journal spune că sute de militari ucraineni se crede că ar fi fost uciși, în atacul Federației Ruse, citând surse oficiale. Alte imagini apărute pe rețelele sociale arată lansarea unor rachete BM-30 „Smerch” din Rusia spre Ucraina, zona Belgorod, în nordul Ucrainei, scrie Digi24.Ro.

UPDATE // Harkiv, Dnipro, Mariupol, Kiev și Odesa sunt doar câteva din orașele vizate de atacurile rusești de joi dimineața. Dincolo de exploziile auzite lângă orașe, bombardamente ar mai fi avut loc și în apropiere de alte baze militare precum Chuguev, Myrohorod, Kramatorsk, Vasylkiv.

Livemapua.com, un serviciu care documentează atacurile conflictului ruso-ucrainean încă din 2014, a publicat o hartă cu locurile unde au fost raportate până la această oră atacuri.

 

 

 

UPDATE //  În imaginile care apar pe rețelele sociale, pot fi observate trupe de densat rusești parașutate în orașul ucrainean Harkov.

Între timp, în capitala Kiev au fost pornite sirenele antiaeriene, iar coloane de mașini părăsesc de urgență orașul.

 

UPDATE // Scopul operațiunii militare ofensive rusești este distrugerea statului ucrainean, confiscarea prin forță a teritoriului ucrainean și stabilirea controlului ocupațional, transmite Ministerul de Externe al Ucrainei, care cere comunității internaționale să acționeze imediat: "Doar acțiunile unite și decisive pot opri agresiunea lui Vladimir Putin împotriva Ucrainei".

UPDATE // Serviciul de Grăniceri al Ucrainei susține pe pagina de Facebook că  militarii din Belarus atacă frontiera Ucrainei împreună cu armata rusă.

 

UPDATE // Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunţat joi introducerea legii marţiale în toate teritoriile ţării, după ce Vladimir Putin a declarat în zori începerea unei "operaţiuni militare" în Ucraina, conform Reuters.

Zelenski a spus că Rusia a avut atacuri cu rachete asupra infrastructurii ţării şi a gărzilor de frontieră.

"Suntem puternici, suntem gata pentru orice, vom învinge", a afirmat președintele ucrainean.

UPDATE // Publicația ucraineană Pravda scrie că instalații militare din Ucraina sunt lovite de rachete, iar o operațiune de debarcare a trupelor ruse la Marea Neagră și Azov este în desfășurare.

Mai multe imagini video au apărut pe rețelele sociale cu ceea ce par a fi rachete de croazieră în zbor deasupra Ucrainei.