Minsk-ul va optimiza participarea sa în proiectele integraționiste legate de Rusia pentru a-și apăra interesele naționale, a amenințat președintele Belarusului, Aleksandr Lukașenko.

„Analizăm foarte atent implecarea noastră în primul rând în uniunea economică Eurasiatică. Toate înțelegerile din Uniunea Eurasiatică se încalcă”, a declarat Lukașenko în cadrul întâlnirii cu secretarul de stat al Federației Ruse, Grigori Rapot.

„Noi ar trebui să decidem – ori mergem spre o integrare mai profundă a statelor noastre, ori nu. Dar cel mai important: vom îndeplini sau nu înțelegerile la care am convenit? Aceasta este întrebarea numărul unu pentru noi”, a declarat Lukașenko.

PIB-ul Belarusului s-a diminuat cu 3% în luna august, în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut. Prim-ministrul Belarusului, Andrei Kobiakov, a explicat această diminuare prin scăderea cantității de petrol furnizate la rafinăriile din Belarus.

„Noi stăm pe loc deja de câteva luni în ceea ce privește prețul la gaze naturale. Din această cauză, Rusia a micșorat volumul de petrol furnizat Belarusului. Noi percepem acest fapt ca pe o presiune asupra Belarusului, iar eu nu voi răbda această presiune, nici poporul belarus”, a declarat Lukașenko.

Rusia a decis să micșoreze cantitatea de petrol furnizată, după ce Minsk-ul și-a exprimat dezacordul cu privire la datoria pentru gaze naturale față de Moscova.

Mai mult, guvernul belarus afirmă că, potrivit înțelegerilor interguvernamentale, are dreptul să nu vândă benzină și motorină Rusiei, dacă piața europeană propune un preț mai bun. Mai ales că, subliniază Minsk-ul, piața rusă nu duce lipsă de produse petroliere, de aceea nu are nevoie stringentă de ajutorul frățesc.