Imagini din satelit realizate în ultimele două zile arată construcţia de noi drumuri şi un pod tactic peste un râu important din Belarus, la mai puţin de 6 km de graniţa cu Ucraina, în contextul în care, potrivit unor surse, forţele militare ruseşti continuă să îşi consolideze poziţiile din jurul Ucrainei, informează Mediafax.

Oficialii militari şi de informaţii urmăresc îndeaproape construcţia pe care Rusia o pune la punct înainte de o potenţială invazie, au declarat pentru CNN trei surse familiare cu această chestiune. 

Atât noua construcţie de drumuri, cât şi podul, care traversează râul Pripyat, în sudul Belarusului, se află la mai puţin de şase kilometri de graniţă şi ar putea fi folosite de forţele ruseşti aflate în prezent în Belarus într-o deplasare spre Kiev, capitala ucraineană. Imaginile din satelit, realizate de Maxar şi Planet Labs, arată apariţia foarte rapidă a podului, practic a fost construit în cursul unei nopţii.

Rusia construieşte „poduri, spitale de campanie, tot felul de infrastructuri de sprijin", a declarat o sursă familiarizată cu această chestiune. „Acesta este motivul pentru care nu prea luăm în serios afirmaţiile lor privind dezescaladare situaţiei".

Nu este clar dacă forţele ruseşti sau guvernul din Belarus construieşte podul. Belarus este cel mai apropiat aliat internaţional al Rusiei şi găzduieşte în prezent trupe şi echipamente ruseşti în cadrul a ceea ce Rusia insistă că sunt „exerciţii".

Rusia a emis ieri o serie de semnale contradictorii, inclusiv anunţând că o parte din forţele sale se vor retrage de la graniţa cu Ucraina. Dar oficialii occidentali au declarat că nu există niciun semn de dezescaladare la graniţă, iar mai multe surse familiare cu informaţii actualizate au declarat pentru CNN că Rusia încă îşi deplasa în mod activ forţele mai aproape de graniţă.