POLITICĂ

SUA vor revedea cooperarea cu Rusia în privinţa Siriei după atacul asupra convoiului umanitar

Coloana de automobile, cu ajutor umanitar din partea ONU şi a Societăţii Semiluna Roşie, ce se îndrepta spre Alep, a fost supusă unui atac. Conform datelor preliminare, au murit mai bine de 20 de oameni, transmite KOMMERSANT.

http://www.kommersant.ru

Departamentul de Stat al SUA a declarat că Moscova poartă întreaga răspundere pentru bombardarea convoiului umanitar în Siria din noaptea trecută, informează ROSBALT.

http://www.rosbalt.ru

Ministerul Apărării din Rusia a declarat că aviaţia militară a Federaţiei Rusia şi Siriei nu au lovit convoiul umanitar al ONU, transmite INTERFAX.

„Noi am examinat cu atenţie imaginile video ale aşa-zişilor «activişti», făcute la locul evenimentelor, şi nu am găsit niciun fel de indicii care să denote că în coloană au nimerit muniţii”, a declarat reprezentantul oficial al Ministerului Apărării din Federaţia Rusă.

http://www.interfax.ru

Mai târziu, reprezentantul Departamentului de Stat al SUA, John Kirby, a declarat că Washingtonul va reevalua perspectivele cooperării cu Moscova. El a menţionat că punctul de destinaţie a convoiului era cunoscut şi Rusiei, şi Siriei, informează RBK.

http://www.rbc.ru

Lavrov şi Kerry au avut o întrevederea la New-York în problema Siriei

Şefii diplomaţiilor din Federaţia Rusă şi SUA, Serghei Lavrov şi John Kerry, au avut o întrevedere cu uşile închise. Anterior, partea americană a menţionat că Lavrov şi Kerry se vor concentra asupra respectării armistiţiului în Siria în general, precum şi asupra bombardării în provincia siriană Alep, transmite RIA NOVOSTI.

https://ria.ru

Lituania şi-a retras din Federaţia Rusă ataşatul militar după nunta acestuia cu o rusoaică

Ministerul Apărării din Lituania îşi retrage ataşatul pentru apărare, Saulius Pikturnu, din Rusia, informează NOVAIA GAZETA cu referire la reprezentantul ministerului amintit. Formula oficială a eliberării din funcţie: „conform dorinţei proprii şi având în vedere schimbarea condiţiilor familiale”.

http://www.novayagazeta.ru

Conform informaţiei DELFI, Pikturn s-a căsătorit cu o cetăţeană a Federaţiei Ruse din Crimeea până a fi numit în acest post. La perfectarea actelor, Pikturn a prezentat paşaportul ucrainean al fetei, dar mai târziu, „aranjând formalităţile” la Moscova, a spus că ea este cetăţean al Rusiei şi a prezentat deja paşaportul de cetăţean al Rusiei, transmite GAZETA.RU. Probabil acesta a fost cauza demiterii lui Pirkturn.

https://www.gazeta.ru

În Ucraina a fost intentat un dosar din cauza alegerilor în Duma de Stat, desfăşurate în Crimeea

Procuratura Republicii Autonime Crimeea a intentat un dosar penal în legătură că desfăşurarea alegerilor în Duma de Stat a Federaţiei Ruse pe teritoriul peninsulei, informează MEDUZA.

Dosarul este intentat pentru atentat la integritatea teritorială şi inviolabilitatea Ucrainei.

https://meduza.io

Şeful Crimeii a renunţat la mandatul de deputat în Duma de Stat

Şeful Crimeii, Serghei Aksionov, a declarat că va renunţa la mandatul de deputat în Duma de Stat şi va rămâne să rezolve problemele Crimeii, transmite GAZETA.RU.

https://www.gazeta.ru

Anterior, la mandatele de deputat au renunţat şeful Başkiriei, guvernatorul regiunii Rostov (ambii, din partea Rusiei Unite) şi guvernatorul regiunii Irkutsk (Partidul Comunist), menţionează DOJDI.

https://tvrain.ru

ECONOMIE

Lukaşelnko a acuzat Rusia de presiune asupra Belorusiei din cauza preţurilor la gaze

Preşedintele Belorusiei, Alexandr Lukaşenko, a criticat Rusia pentru faptul că nu este pregătită să reducă preţul la gaze. Potrivit afirmaţiilor sale, Moscova şi Minskul deja de câteva luni „abia se târăsc” şi nu pot rezolva această problemă. Lukaşenko percepe asta ca o presiune, transmite RBK.

Belorusia insistă asupra preţului de 73 de dolari pentru o mie de metri cubi, iar Federaţia Rusă propune 100 de dolari pentru o mie de metri cubi.

http://www.rbc.ru

Mai mult decât atât, el a întrevăzut „prea multe probleme” în relaţia dintre Federaţia Rusă şi Belorusia, menţionează GAZETA.RU. Potrivit afirmaţiilor lui Lukaşenko, schimbul de mărfuri dintre cele două ţări s-a redus cu 10% în comparaţie cu anul trecut, iar mărfurile beloruse, la livrarea în Rusia, „sunt blocate, mai ales produsele alimentare”.

https://www.gazeta.ru

BERD îşi poate reluat investiţiile în Rusia

Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare îşi poate relua investiţia în proiectele ruseşti în anul 2017.

Dar, mai întâi, BERD va prezenta la Londra un raport privind starea economiei ruse. Nu este exclus că mai târziu raportul va fi prezentat şi la Moscova, iar la eveniment va lua parte economistul-şef al băncii, Serghei Guriev, care este citat ca martor în „dosarul IUKOS”.

Potrivit afirmaţiilor uneia dintre surse, BERD controlează aici, ca şi mai înainte, un important portofoliu de investiţii – circa 5 miliarde de dolari. Majoritatea creditelor sunt pe termen lung, de 5-10 ani.

https://www.gazeta.ru

BERD n-a infirmat şi nici n-a confirmat această informaţie. Reprezentantul băncii în Rusia şi CSI, Anton Usov, a comunicat că în prezent „se păstrarează status quo-ul”, menţionează SLON.

https://slon.ru

Fitch îi prevede Rusiei, în anul 2016, un deficit bugetar la nivelul a 3,9% din PIB

Deficitul bugetului federal al Rusiei în anul 2016 va constituit 3,9% din PIB, iar în anul 2017 – 2,8%, informează VEDOMOSTI cu referire la pronosticurile Agenţiei de rating Fitch.

http://www.vedomosti.ru

Guvernul planifică redistribuirea veniturilor în favoarea regiunilor sărace

După cum a aflat KOMMERSATN, guvernul intenţionează să propună în decurs de trei ani redistribuirea unei părţi din colectările regionale ale impozitelor pe venit în favoarea unor subiecţi mai puţin înstăriţi ai Federaţiei Ruse.

Concomitent, guvernatorilor capabili, în perioada crizei, să obţină creşterea indicatorilor economici li s-au promis bonusuri în forma unor granturi pentru creşterea potenţialului fiscal.

http://www.kommersant.ru

Mecanismul redistribuirii impozitului pe venit (acum este egal cu 20%) presupune returnarea a 2% în bugetul federal. Ca urmare, bugetul va primi suplimentar 117 miliarde de ruble (circa 1,9 miliarde de dolari), din care 84 de miliarde de ruble (circa 1,3 miliarde de dolari) vor fi alocate pentru susţinerea subiecţilor săraci ai Federaţiei Ruse, 20 de miliarde de ruble (circa 309 milioane) vor fi alocate ca granturi pentru teritoriile care se dezvoltă cel mai repede. restul de 13 miliarde îi vor râmâne guvernului drept compensare a cheltuielilor, explică SLON.

https://slon.ru/posts/73706

Guvernul a lăsat aproape 300 de mii de pensionari fără plata unică

Mai bine de 288 de mii de penionari ruşi, care locuiesc în permanenţă peste hotare, nu vor primit plata unică de cinci mii de ruble, prin care este înlocuită indexarea suplimentară a pensiilor în anul 2016, informează SLON.

https://slon.ru

Aceasta poate fi un motiv pentru o reclamaţie la Curtea Constituţională, menţionează RBK.

http://www.rbc.ru

SOCIETATE

Un cunoscut adversar ucrainean al Maidanului a fost omorât în unul dintre restaurantele din Podmoskovie

Într-un restaurat din Podmoskovie a fost omorât un cetăţean de 40 de ani al Ucrainei, membru al mişcării ucrainene „Obşcestvennîi oplot” (Bastionul public), Evgheni Jilin, cunoscut drept critic al Euromaidanului.

http://www.interfax.ru

Potrivit surselor GAZETA.RU, organele de drept verifică în prezent versiunea potrivit căreia Jilin ar fi putut fi omorât de către concurenţii în afacerile de securitate.

https://www.gazeta.ru

În acelaşi timp, MEDUZA menţionează că ucigaşul nu a lăsat, practic, niciun fel de probe; după toate probabilităţile, acesta a fost un killer profesionist.

Evgheni Jilin a plecat din Ucraina la Moscova în anul 2014, când la Kiev a învins Euromaidan-ul. Jilin a criticat Euromaidan-ul şi chiar i-a cerut lui Victor Ianukovici să-i împrăştie cu forţa pe protestatari.

Şeful Republicii Populare Doneţk, Alexandr Zaharcenko, este o emanaţie a „Oplot”-ului.

https://meduza.io

Apărarea a contestat intentarea dosarului penal în privinţa lui Zaharcenko

Apărarea colonelului MAI, Dmitri Zaharcenko, a reclamat la procuratură ascultarea nelegitimă, ale cărei materiale au fost folosite de către acuzaţie. Avocaţii susţin că FSB l-a ascultat pe poliţist fără permsiunile judecătoreşti de rigoare, transmite RBK.

http://www.rbc.ru

GAZETA.RU reaminteşte că, anterior, în apartamentul lui Zaharcenko au fost depistate 120 de milioane de dolari cash. Oficial, colonelului se incriminează o mită de 7 milioane de ruble.

https://www.gazeta.ru

Iar SLION a depistat la Moscova patru apartamente a căror valoare totală este de 700 de milioane de ruble (circa 10,8 milioane de dolari), care sunt înregistrate pe numele unor omonimi şi, posibil, a rudelor lui Zaharcenko.

https://slon.ru

Curtea Supremă a interzis activitatea Aum Shinrikyo în Federaţia Rusă

Curtea Supremă a satisfăcut demersul Procuraturii Generale a Rusiei şi a interzis activitatea pe teritoriul ţării a asociaţiei internaţionale religioase Aum Shinrikyo, informează RBK. Organizaţia este recunoscută drept teroristă.

http://www.rbc.ru

MOLDOVA

România nu recunoaşte alegerile ruse din Crimeea şi Transnistria

România „nu recunoaşte legitimitatea” desfăşurării alegerilor în Duma de Stat a Federaţiei Ruse pe teritoriul Crimeii, informează REGNUM cu referire la declaraţia MAE al României.

Co-preşedintele Partidului pro-prezidenţial Naţional-Liberal, Alina Gorghiu, şi-a exprimat indignarea în legătură cu faptul că la alegerile din Crimeea au asistat reprezentanţii unui şir de partide europene, pe care le-a caracterizat drept „populiste, xenofobe şi naţionaliste”.

https://regnum.ru

15 judecători şi trei executori judiciari sunt reţinuţi sub bănuiala de corupţie

Angajaţii Procuraturii Anticorupţie şi ai Centrului Naţional Anticorupţie au efectuat astăzi percheziţii în instanţele judecătoreşti şi la domiciile a 20 de reprezentanţi ai sistemului judiciar, care sunt citaţi în dosarul scoaterii a 20 de miliarde de dolari din Rusia prin intermediul Moldindconbank, informează pe surse Deschide.MD.

Şeful Procuraturii Anticorupţie, Viorel Morari, a declarat în cadrul unui briefing de presă că în momentul de faţă sunt reţinute 18 persoane: 15 judecători şi trei executori judiciari. Cei în cauză sunt închişi în izolatorul CNA.

http://deschide.md

Platon intenţionează să ceară urmărirea penală a lui Plahotniuc în România

Omul de afaceri Veaceslav Platoon intenţionează să apeleze la procurorii din România şi Rusia pentru a-i determina să înceapă urmărirea penală a prim-vicepreşedintelui Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, informează NEWSMAKER cu referire la avocatul lui Platon, Ana Ursachi.

http://newsmaker.md

Locuitorii Găgăuziei şi raionului Taraclia consideră Moldova drept o parte a „lumii ruse”

Locuitorii Găgăuziei şi raionului Taraclia consideră Moldova drept o parte a „lumii ruse”, transmite ITARTASS-SIB.RU. Despre acest fapt vorbesc rezultatele sondajului sociologic „Moldova între Est şi Occident: o privire din Găgăuzia şi Taraclia”.

Sondajul a fost efectuat de compania СВS-AХА printre 700 de locuitori ai autonomiei găgăuze şi a raionului Taraclia.

43% ar fi vrut să vadă în Moldova o formă de guvernământ de tip sovietic, 42% – o democraţie suverană după modelul Rusiei, 3% – un stat de model occidental. 38% consideră că patria lor este URSS, 37% – că patria lor este Moldova, iar 17% cred că patria lor este Rusia.

http://itartass-sib.ru

Transnistria: Moldova continuă să neglijeze un şir întreg de propuneri

„Situaţia procesului de negocieri cu Republica Moldova continuă să rămâne încordată şi complicată. Partea moldovenească continuă, sub diferite pretexte, să se eschiveze de la dialogul cu Transnistria în probleme de ordin penal, transport auto şi interacţiune în domeniul feroviar”, se spune într-un comunicat emis de Ministerul de Externe al autoproclamatei republici.

http://novostipmr.com

Rogozin va deschide o şcoală moldovenească în Transnistria

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin, reprezentant special al preşedintelui Federaţiei Ruse pentru Transnistria, va efectua o vizită în Moldova în perioada 4-5 octombrie, informează SPUTNIK.

Rogozin va avea o întrevedere cu ministrul Economiei, Octavian Calmîc, în cadrul căreia funcţionarii vor discuta „foaia de parcurs” a colaborării comercial-economice dintre Republica Moldova şi Federaţia Rusă.

În afară de asta, Rogozin va lua parte la deschiderea, în satul transnistrean Taşlîc, a unei şcoli cu limba de predare moldovenească, construită pe banii Federaţiei Ruse.

http://ru.sputnik.md