În Moldova a fost prins primul trădător de țară - fostul deputat Iurie Bolboceanu. Că e primul prins - e adevărat, dar că e primul trădător de țară din Moldova nu prea cred. Bolboceanu este probabil doar unul dintre, a fost mai prost că s-a lăsat prins, dar în breaslă trebuie să fie regimente întregi.

Fostul deputat primea la fiecare întâlnire o sumă de bani, în dolari, acest lucru a făcut mai ușoară capturarea lui. În fotografiile dinaintea arestării, îl vedem și pe ofițerul rus, cu o pungă simplă, un "kuliok", plimbându-se pe stradă. Bună acoperire! Nu ai fi zis că e securist, l-ai fi bănuit eventual că e vânzător la Piața centrală, nu ofițer al FSB-ului.

În presă a apărut și fragmentul unei stenograme a discuției dintre cei doi. Sigur că nu e o parte în care Bolboceanu turna informațiile culese, dar ne permite să simțim atmosfera veselă în care se efectua trădarea de țară. Cei doi consumau alcool (cu asta s-ar putea ca ofițerul rus să aibă probleme - nu-i voie să bei la serviciu!), se simțeau bine și înjurau destul de mult. Au fost pomeniți președintele, Mark Tkaciuk, Vladimir Voronin. Interesant ar fi unde duc aceste ațe. Pe Voronin ai putea să-l învinuiești de orice, dar cred că e sub mândria lui să fie spionul altei țări. Cât despre Dodon - e foarte grav ca un președinte să fie lăudat de un ofițer sub acoperire al altei țări.

Acest caz ne face să ne gândim la ce înseamnă trădare de țară. Este trădare doar atunci când ai un angajament, când primești dolarii ca Bolboceanu, la beție? Sau e trădare și când primești bani murdari ai altei țări prin conturi din Bahamas? Dacă răspunsul e afirmativ la a doua întrebare, atunci s-ar putea să avem un partid al trădătorilor - PSRM-ul, care și-a făcut campanie electorală pe bani rusești. De fapt e și mai grav: toate secretele de stat sunt la Dodon. Credeți că dacă Putin l-ar întreba ceva, comandantul suprem al Moldovei ar refuza să răspundă sau i-ar mai aduce și o sticlă de vin?!