Radu, un prieten din Brașov, îmi povestea ceva, dar eu nu înțelegeam ce, pentru că peste vocea sa se suprapuneau glasurile metalice ale unor tipi din capătul celălalt al cafenelei, care lălăiau atât de tare, de parcă ar fi fost și ei la masa noastră. Pe ei îi auzeam, dar pe Radu nu, deși prietenul meu din studenție se afla chiar în fața mea.

-Așa nu se mai poate, i-am spus eu fostului meu coleg din Brașov, care venise ieri la Chișinău, pentru a-și căuta rudele din partea bunicului său de pe linia mamei. Radu m-a privit nedumerit și eu am înțeles că nu și-a dat seama ce i-am zis. În condițiile astea, ar fi însemnat să ne batem joc unul de altul dacă am fi continuat să discutăm și soluția era fie să plecăm, fie să tăcem. Totuși, se pare că nu numai pe noi ne deranjau zbieretele celor doi, fiindcă un ins cu ochelari și-a abandonat la masă femeia în verde cu care stătea de vorbă și s-a apropiat de un chelner și a început să-i arate cu mâna spre cei doi indivizi care ne sfidau pe toți și cântau așa de zgomotos de parcă ar fi fost la ei acasă, fără să le pese că în bar mai era lume. Băiatul cu ochelari îi tot semnala cu mâna spre cei doi indivizi gălăgioși, până când chelnerul a mers la ei și a început să le spună nu știu ce. Cât aș fi dat să știu ce. Dar indivizii i-au râs în față și au început să cânte și mai tare. Băiatul cu ochelari și cu fata în verde s-au ridicat de la masă și au despicat localul, ieșind afară. Uite, o alegere justă, mi-am zis eu în sinea mea, și i-am făcut un semn lui Radu s-o tăiem și noi de acolo și ne-am pornit spre bar.

În timp ce-i plăteam chelnerului, l-am întrebat cine-s ăia doi de se poartă așa de urât.

-Unul dintre ei a fost deputat, iar altul e prietenul lui.

-Și cum îl cheamă pe fostul deputat?

- Polpoceanu parcă?

-Polpoceanu, nu Bolboceanu?

-Nu. Mi se pare că Polpoceanu.

-Și el a fost deputat?

-Da.

-Interesant, din partea cărui partid?

-Mi se pare că din partea partidului lui Braghiș.

-Atunci mi-e clar totul, am dat eu a lehamite din mână.

Tocmai deschideam ușa când am auzit niște urlete în spatele nostru și ne-am răsucit pe călcâie. Un tânăr cu un tatuaj pe obrazul drept răcnea la chelner să-i potolească pe cei doi sau să-i dea afară. Dar cum chelnerul nu s-a mișcat de la bar, tânărul ăla cu un tatuaj pe buca dreaptă,  a mers valvârtej la cei doi și le-a răsturnat masa. Apoi a înhățat un scaun și s-a repezit spre cei doi. Unul dintre ei a început să strige ca din gură de cobră:

-Eu sunt fost deputat. Cum îți permiți să dai în mine?

Și în timp ce striga așa, vreo șase polițiști cu cagule pe cap ne-au împins într-o parte și au dat buzna înăuntru, săltându-i pe scandalagii, inclusiv pe tipul cu obrazul tatuat. Abia acum am văzut că avea tatuat pe obraz un șarpe.

În bar s-a făcut liniște și noi am făcut cale întoarsă la masa noastră. A doua zi, de la știri am aflat că Polpoceanu pe care l-au arestat ieri în bar era acuzat că ar fi spion rus. Abia așteptam ca să se întoarcă Radu care era plecat în raionul Șoldănești ca să-și caute rudele din partea bunicului său de pe linia mamei, ca să-i spun vestea.

 

nota