Mă amuz foarte mult în ultima perioadă de postările lui Renato Usatâi şi ale membrilor partidului lor. Mă scuzaţi, dar mi-e greu să zic/scriu „partidul nostru”, nu merge nici măcar în glumă, apoi, oricum e o glumă proastă. Gaşca lui Usatâi insistă foarte mult acum că ar fi „persecutaţi politic”, de parcă ar avea o viziune politică revoluţionară, de parcă l-ar avea în partid pe Paul Goma sau măcar pe Soljeniţân.

Toată lumea ştie că Renato Usatâi este dat în căutare pentru că este cercetat pentru comandarea omorului bancherului Gorbunţov la Londra. Ar mai fi şi altele: legate de vagoanele dispărute de la CFM etc. – după care s-a îmbogăţit brusc şi a devenit „fileantrop”, dar acum asta e principala acuzaţie – nici vorbă de persecuţie politică. Pe modelul Shor, el a devenit primar al Bălţiului, dar în afară de karaoke n-a făcut nimic pentru oraş şi funcţia oricum nu-l salvează de cercetarea penală. Ca să scape de saltelele de la CNA sau de la penitenciarul nr. 13 – a fugit la Moscova, unde se simte apărat atât de puterea care l-a folosit, cât şi de forţe mai puţin ortodoxe, cum ar fi gruparea mafiotă Solnţevskaia. Ok, înţeleg, aşa sunt mulţi politicieni din Moldova, fie că sunt la putere, fie că sunt în opoziţie – penali (chiar dacă sunt cercetaţi sau nu). Opţiunea pe care a valorificat-o Usatâi a fost să fugă din Moldova. Şi atunci care-i treaba cu „persecuţia politică”? Păi  nici una.

Partidul lui Usatâi a strâns ca un magnet mulţi interlopi, multe persoane certate cu legea. Asta se ştie încă de la înfiinţarea lui (de fapt de la cumpărare). Despre asta s-a scris mult, şi liderii lor s-au supărat la un moment dat pe portalul nostru, deschide.md, şi au organizat un protest, că… se simţeau „persecutaţi” pentru că sunt penali. Omoruri la comandă, tâlhării, trafic de droguri şi de persoane şi lista poate continua mult – cam astea sunt activităţile politice ale membrilor partidului lui Usatâî pentru care sunt „persecutaţi”.

Cel mai recent caz de „persecuţie” este al primarului din Basarabeasca. Acesta este reţinut pentru bănuire de participare la trafic de minori şi exploatare sexuală a minorilor. Vi se pare un fleac? Oricum e vorba acum de reţinere, primarul din Basarabeasca îşi poate demonstra nevinovăţia, dacă e cazul. Dar dacă nu poate – e foarte grav.

Partidul de Usatâi a avut congres la Chişinău fără preşedintele lor. Nu ştiu ce au hotărât ei, în afară de înjurăturile pentru tinerii de la ODIP care le-au cerut să ducă tratative pentru scoaterea armatei ruse din Moldova. Dar un lucru e cert şi reprezintă realitatea: ar fi putut să-şi schimbe denumirea în Partidul Penalilor din Moldova. Când eşti tâlhar sau traficant nu trebuie să ai pretenţia că eşti „disident”, pentru că jigneşti o grămadă de lume care într-adevăr a suferit în perioada totalitaristă pentru că nu aveau aceleaşi convingeri ca ale celor din partidul „lor”.