Mihai Dolgan s-a născut pe 15 martie și ne-a părăsit pe 16. Între 15 și 16 martie au încăput doar 66 de ani… Ar fi împlinit 75 anul acesta. Probabil a fost cel mai bun final al festivalului Mărțișor posibil : un concert al formației Noroc! Dar să revenim la cele multe și mărunte. Vom reveni nu înainte de a evoca un subiect pe lângă care nu pot trece:

UK MAI PUŢIN UNITED Se pare că United va rămâne doar Manchester și ăla doar pe un teren de fotbal. Nu au fost puțini acei care în chiar ziua următoare a Brexit-ului au presupus că Marea Britanie riscă să se destrame. Scoția nu vrea să iasă din UE, dar vrea să iasă din Marea Britanie. Un referendum pare iminent. Da, Brexit-ul îi va costa foarte scump pe britanici, dacă nu le va fi pe de-a dreptul fatal. Europa, după cum vedem, nu prea are nevoie de inamici exteri, și le face pe toate singură… Și pe continent se petrec lucruri stranii. Nu știu în ale cui capuri s-a născut ideea Europei „cu mai multe viteze”, dar cred că bate destul vânt pe acolo. Suicidar... Nu, ei așa și nu au înțeles nimic...

Acum putem să ne întoarcem şi acasă...

CU HURTA LA PD Tare s-au mai chinuit sărmanii! De când au părăsit PCRM-ul, acei paisprezece deputați au trecut prin chinuri groaznice și au avut de rezolvat adevărate dileme corneliene... Cum să faci să-i fie nărodului mai bine? Să te faci PD-ist! Că au ajuns toţi la una şi aceeaşi concluzie, mai treacă-meargă, dar cum au ajuns cu toţii în exact aceeaşi zi? Mister...

LAUNDROMAT COLORAT Dacă încă nu aţi citit despre „Laudromat” vă sfătui să aruncaţi un ochi aici. Un infografic destul de elocvent cu nume, culori, poze, scheme... şi Platon. Asta aşa, ca să înţelegeţi că „Eto vam ne Slavik”, parafrazându-l pe Naval’nyi.

MOLDOVA ŞI CSI Moldova cică ar boicota adunarea parlamentară a CSI-ului din cauza că demnitarii noştri sunt incomodaţi la aeropoarte. Asta zic şi eu act curajos! Eu nu am decât o singură întrebare: ce cautăm noi în CSI?

BLUE WHALE, BRO’ Un idiot a inventat un joc. De fapt nu a inventat nimic. Pe când eram copil circulau asemenea prostii deja. Numai că atunci nu era Internet. Sunt curios: acei de vârsta mea chiar nu-și aduc aminte că e o poveste veche de când lumea?... Dar bine, nu despre asta vroiam să zic: Ce poate să diminueze cel mai eficient numărul accidentelor rutiere? Corect, să interzici mașinile! Straniu că nu i-a trecut prin cap acest lucru lui Candu, căci la Big Brother se gândeşte mereu.

FĂRĂ GRAM DE RUŞINE Ministrul agriculturii, Eduard Grama, a fost arestat de către CNA pentru luare de mită. Omul s-a îmbolnăvit imediat. La fel se îmbolnăvea subit și Leonid Talmaci săptămâna trecută. Asta-i o epidemie ceva. Așa nu se mai poate, oameni buni! Or fi contagioși acei de la CNA, pe semne. Ori poate ar trebui să-i obligăm pe funcționari să prezinte niște certificate de sănătate înainte de intra în funcție?

27 MARTIE – SĂRBĂTOARE NAŢIONALĂ România a decis să sărbătorească Ziua unirii Basarabiei cu România şi oficial. Dodon a văzut roşu. Deși el altceva nici nu vede, prin definiție. Cică îi atentează cineva la statalitate. E o satalitate specială, dodoniană, care rezistă la toate, dar nu și la o lege adoptată într-o țară vecină.

 Și dacă tot am ajuns la Dodon, a venit și momentul tradițional:

DODONIADA

DODON NU-ŞI VA PROMULGA PROGRAMUL Continuă zarva în jurul proiectului de lege despre sistemul electoral. Dodon zice că nu va promulga legea dacă va fi adoptată. Lege care e înscrisă în propriul program electoral.

MILIARDUL FURAT DE DODON „Prin faptele sale, președintele Igor Dodon dă cu piciorul la 746 de milioane de euro, bani gratuiți pe care Uniunea Europeană i-a alocat Republicii Moldova de la semnarea Acordului de asociere, din 2014, până în anul 2020”, a zis Siegfried Mureşan. Miliardul, ziceţi?

DODON –UNIONIST Dodon cică vrea Istorie moldovenească.El dacă mai umblă mult cu idei din astea, chiar voi începe a-l suspecta de unionism. Dacă își vrea o istorie a Moldovei cu adevărat, va trebui să admită că cea mai mare parte a ei se află în România. Iar de acolo și până la... Gata, tac. Să nu-l sperii.

SLUJ ÎN FAŢA LUI KARASIN Iar dacă-l sperii, riscă să muşte mâina pe care o pupă. Şi nu i-ar sta bine lui Karasin să revină acasă muşcat de un Dodon oarecare...

Cam atât.

Cireşica de pe tort am s-o trimit lui Valerian Mânzat. Avocatul a fost fotografiat facând curat în penitenciar. Maladeţ, Valerian! Inclusiv pentru faptul că ai găsit unicul răspuns corect şi valabil pentru presă. Iar tuturor care şi-au bătut joc de el – ruşinică. Omul munceşte şi asta-i bine. De restul se va ocupa procuratura.