Iulius a trântit cu sticla de bere în masă:

-Vă spun eu, asupra șefului de la SIS a fost comis un atentat. Doamna care era în mașină a vrut să-l ucidă, credeți-mă, că eu știu ce spun. A vrut să-l ucidă!

-Și de că-l ucidă? Ca ce chestie? a crâcnit Nicolae, care nu era de acord cu părerea lui Iulius.

-De ce, de ce? Pentru că lucrează pentru serviciile secrete transnistrene, o ținea Iulius pe a lui și a bătut iar cu halba în masă, pentru că, în afară de Nicolae, care nu era de acord cu el, nimeni altcineva nu-l asculta. Tudor discuta cu Claudiu, iar Victor cu Ilie și niciunul dintre ei nu era atent la ceea ce spunea el, Iulius, prietenul lor, care i-a și invitat la saună. Iulius era cu banul. Iulius le-a cumărat sauna și berea și țigările și mâncarea și tot. Iulius le-a plătit și fetele care urmau să vină dintr-o clipă în alta și, de aceea, credea că e de bon-ton să fie ascultat. Asta gândea Iulius și se uita galben la amicii săi care vorbeau între ei, lăsându-l pe el să-și răcească gura degeaba.

După ce și-au băut sticlele de bere, cei șase bărbați au intrat în baia de aburi și s-au izbit pe spate cu măturicile, după care au ieșit țipând și au început să se răcorească, destupându-și o nouă sticlă de bere.

-Reiau și pentru voi, le-a spus Iulius, după ce-a tras o dușcă de bere, eu cred că serviciile secrete transnistrene au vrut să-l lichideze pe șeful de la SIS, lovindu-l cu mașina, dar ceva nu le-a ieșit și acesta a rămas în viață.

-Da pe dracu, a țipat Tudor. Toate astea-s prostii.

-Care atentat, Iulius, despre ce vorbești tu? A strigat și Claudiu, iar Victor și Ilie au început să chicotească în pumni. Râdeau de Iulius și el asta vedea și s-a făcut pământiu la față. Asta i se părea prea de tot. El plătește și ei îl iau în balon.

-Și tu tot așa crezi? i se adresă Iulius lui Nicolae.

-Da, și eu tot așa cred. Cred că a fost un banal accident de mașină și vinovat de accident a fost chiar însuși domnul Balan.

-Ești sigur?

-Da.

-Atunci nu mai avem ce vorbi, a strigat Iulius la ei, exact în clipa când  patru fete au deschis ușa și au intrat în saună. Plecați, ce mai stați! Hai cărați-vă de aici, ce mai așteptați, striga supărat Iulius.

-Noi? s-au oprit fetele din mersul lor lin.

-Nu, voi rămâneți. Ei să plece, a tunat Iulius la cei cinci amici ai săi care-l priveau nedumeriți și înțepați.

În șir indian, Claudiu, Victor, Ilie, Nicolae, Tudor au ieșit din saună, împinși de la spate de Iulius, care le-a aruncat legăturile de haine afară. În timp ce se îmbrăcau în curte, Claudiu a spart tăcerea:

-Oare chiar nu puteam și noi să fim de acord cu Iulius, odată ce știm că el plătește tot?

-Dar cum să fim de acord, dacă zice numai prostii, se revoltă  Nicolae.

-Dar tu știi că eu am impresia că părerea lui Iulius nu e chiar așa de aiuritoare, unde a făcut Victor.

-Pare chiar rezonabilă, dacă stai să te gândești mai bine, exclamă Ilie.

-Da,  și mie mi se pare reznobilă, i-a dat dreptate Victor.   

-Da voi să știți că el s-ar putea să aibă dreptate, îi susținu și Tudor.

După care au deschis ușa și cu coada în picioare s-au furișat înapoi saună. Numai Nicolae nu avrut să intre și a rămas afară, pentru că el nu era de acord cu Iulius și credea că povestea asta cu atentatul e pur și simplu o mare prostie.

 

 

NOTĂ AUTOR: Parantezele deschise de mine sînt cu caracter pamfletar și trebuie abordate ca atare