Alexandru Vakulovski // Reforme în Moldova: au! nu mai facem urât!

O misiune a FMI a stat în Moldova ultimele două săptămâni. La plecare, au anunțat că vom primi a doua tranşă de 21 milioane de dolari, că se văd schimbări, dar că mai avem mult de lucru la reforme.
Întâmplător sau nu prea, ieri, preşedintele parlamentului, Adrian Candu, a scris pe o reţea de socializare (ce ne-am face fără Facebook!): „Am decis retragerea celor două proiecte legate de liberalizarea capitalului şi amnistia fiscală. Aşa cum am şi promis atunci când au fost iniţiate proiectele şi votate în lectura I, toată această perioadă am lucrat cu expertiză juridică şi economică, atât cu experţi locali cât şi cu experţi internaţionali. Au fost constate mai multe deficienţe, motiv pentru care, toţi cei cinci deputati care am semnat proiectele de legi, am depus cererea de retragere. Astăzi deja proiectele sunt retrase din Parlament.”
Se pare că cele două anunţuri sunt totuşi legate între ele. Proiectele legate de liberalizarea capitalului şi amnistia fiscală au făcut o oarecare vâlvă în Moldova, dar nu destulă pentru a fi stopate. Cred că punctul pe i l-au pus experţii de la FMI, care probabil nu şi-ar dori nişte proteste pe bune ca în România şi care n-ar vrea să fie amestecaţi în găinăriile moldoveneşti.
Maia Sandu spune şi ea asta, dar acordă o mai mare atenţie societăţii civile: „Mobilizarea societății civile a forțat guvernarea să renunțe la proiectul de lege privind amnistia fiscală și liberalizarea capitalului. Și Fondul Monetar Internațional a înțeles intențiile adevărate ale guvernării din spatele proiectului de lege și a reușit să impună retragerea acestuia din Parlament”.
Nu, doamnă Maia Sandu. Societatea civilă nu s-a mobilizat. Au fost păreri şi atât. A, un protest al PAS-ului care de-abia a intrat în buletinele de ştiri? Păi aia nu-i societate civilă în primul rând, iar în al doilea – au fost prea puţini oameni pentru a-i face pe parlamentari să stea pe gânduri, nu să se răzgândească. Propoziţia ar fi trebuit să înceapă cu „Fondul Monetar Internaţional”, apoi, dacă tot insistaţi, să continue cu „şi societatea civilă…”
Mai degrabă ar merita laude societatea civilă din România, care ne-a arătat cum se face un protest ca la carte, legat de subiecte asemănătoare. În Moldova însă protestatarii şi-au pierdut piuitul, după „protestele cu cortul” a prietenilor DA, Partidul Nostru şi PSRM. Acum ai putea convinge foarte greu un moldovean că în spatele unui protestatar nu stă 100 de lei. Şi prostia aducerii lui Dodon la Preşedinţie va fi foarte greu uitată sau nu va fi deloc.
Dar… Moldova se mişcă, cu şuturi în fund. Pur şi simplu n-are altă alternativă. Iar reformele cu care ne lăudăm sunt doar nişte bobârnace care ne indică direcţia. Astea sunt reformele, în rest – toţi aşteaptă concediile şi sărbătorile. Apropo, misiunea FMI a plecat, lăsând 21 de milioane, primăvara a venit, sărbătorim?