Săptămâna care a trecut nimic nou nu s-a întâmplat. Parol! Tot ce am citit s-a mai întâmplat cândva și nu se văd motive pentru ca să se întâmple ceva cu adevărat nou.

DUBLUL 2 Sandu iarăși a desemnat-o pe Gavriliță drept candidat la funcția de Premier! PSRM a atacat decizia la CCM, ei având o altă candidatură, dar CCM a zic că totu-i ok. Dacă ar fi fost CCM pe mâna socialiștilor, Maia Sandu ar fi fost suspendată ca Dodon pe timpuri, pun pariu. Până la urmă, reiese că nu suntem o țară parlamentară ci una curto-constituțională? (sper că nu am scăpat niciun „t” din această nouă organizaţie statală). Drept rezultat, Gavriliță anunță că dacă, Doamne ferește, va fi votată, va demisiona după câteva săptămâni. Desigur, fiind în miezul iureșului moldovenesc ești prins de pasiunea luptelor și mânat de suflarea în unison a maselor și a pasiunilor complotiste, dar privită de departe, toată această vânzoleală e foarte amuzantă.

Ori plictisitoare, dacă, ca mine, urmăriți atent de ani de zile ce se întâmplă în RM. Nimic nou, același vodevil... Ma întreb, dacă, până la urmă, nu aceasta este adevărata misiune a acestor relatări săptămânale: să vă descriu cât de grotesc este tot ce se cheamă Republica Moldova.

OSCE VINE LA CHIŞINĂU OSCE are o nouă Președintă în exercițiu, Ministra Afacerilor Externe a Regatului Suediei, Ann Linde. Conform tradiției tri-decimale, fiecare nou președinte crede că el este mai bun ca precedentul și se apucă cu entuziasm să „soluţioneze conflictul transnistrean”. Ann Linde nu este o excepție. Ann Linde a venit la Chișinău și a început runda de întrevederi cu „părţile beligerante”. Cred că trebuie să ne așteptăm la noi concesii cerute Chișinăului în favoarea Tiraspolului drept „gaj de bună voință” și pentru „a începe dialogul”. De obicei, astfel sfârșește fiecare nouă rundă de „pacificare”.

BĂTAIE DE JOC Știți ce a făcut Vasneţov la Tiraspol? S-a întâlnit cu diaspora! Astfel ne spune Zaharova. Doamnă Linde, vă rugăm să notați. Asta-i bătaie de joc, nu luat cu zăhărelul... Apropo, doamna Ann Linde ar putea citi și partea a doua a unui text, poate sumar, dar care are meritul să fie clar despre cine trage ițele la Tiraspol și, mai ales, pe contul cui anume.

GĂGĂUZIA ARE CEC Din a treia încercare, și-au ales șefii. Un fel de CEC local. Încă nu-i chiar legal, trebuie votat în Parlamentul de la Chișinău, dar de ce să tragi de timp, când „afacerea” e ca și aranjată? Când a încurcat Parlamentul de la Chișinău separatismul? Apropo, știți când au căzut ei de acord? Atunci când un văr de-al lui Stoianoglo a fost ales membru al înaltului (puțin anticipat, dar totuși) for!

INAMICUL ŢÂRDEA Centrul ucrainean „Mirotvoreţ” l-a declarat pe Bogdan Ţârdea inamic al securității statului ucrainean. Ținând cont de anumite coincidențe istorice, cu precădere începând cu 2014, am avea dreptul să spunem că inamicii Ucrainei ar putea fi considerați și inamicii noștri. Oficial, avem și un organ de stat care doar asta ar trebui să facă, să prindă spioni și să demashceze inamici: se cheamă SIS. Numai că în statul moldav SIS a fost împuternicit de noul preşedinte să... lupte cu corupția! Alături de PA, PG, CNA, CNI și câteva alte structuri. Ce să mai? La noi toți luptă cu corupția!

ÎNCĂ O OPORTUNITATE Lavrov e tare supărat pe europeni și amenință cu „ruperea relaţiilor”. Spre marele regret al simpatizanților „marelui diplomat” de la Kremlin, în realitate această răcire a relațiilor este o oportunitate pentru Republica Moldova. Acum ar fi momentul de bătut fierul... Dar nu avem fierari. Deloc. Fani personali ai lui Lavrov am avut... Căci oportunități din astea s-au tot prezentat de-a lungul anilor. Le-am ratat. Pe toate!

Demult nu am acordat vreo cireșică. Dar această noutate mi-a părut demnă de a cununa tortul: Maia Sandu i-a retras „Ordinul Republicii” lui Plahotniuc! Gata! Răsuflăm ușurați: Republica e salvată! (Să fie clar: Plahotniuc nu merită înalta distincţie. Dar dacă aţi consulta întreaga listă a „cavalerilor”...) Maia Sandu l-a învins pe Plahotniuc! Corupţia a căzut!