Nu știu cum se face, dar majoritatea evenimentelor pozitive din această săptămână au fost într-un fel sau altul legate de Paris. C-o fi așa sau e pur și simplu sensibilitatea mea nou-patriotică de vină, nu știu, judecăți și Măriile Voastre:

MIHAI ŢĂRNĂ LANSEAZĂ REZILIENŢA LA CHIŞINĂU Mihai Țărnă, care locuiește și crează la Paris, a lansat „Rezilienţa” la Chișinău. E un nou film. În filme totul e posibil. Ce înseamnă reziliență referitor la Moldova nu știu. Care este presiunea? La ce formă să revenim? Ce forțe ne macină? Care ne este rezistența? Poate doar filmele să ne răspundă.

NAFORNIŢĂ LA PARIS Valentina Naforniţă anunţă că va debuta la Paris! Voi cum ştiţi, dar eu voi încerca să mă duc.

TUNICA PORTOCALIE LANSATĂ LA PARIS Lucreţia Bârladeanu şi-a lansat ultima ei carte la Paris. Un eveniment frumos, găzduit de Ambasada Republicii Moldova, la care a participat şi subsemnatul. Apropo, e o carte pe care v-o recomand fără rezerve.

Să continuăm cu şirul ştirilor pozitive:

ROMÂNIA CONTINUĂ SĂ NE AJUTE România va mai plăti pentru renovarea a 83 de grădiniţe. Tot din banii României este renovată şi Sala cu Orgă. Tare încăpăţânaţi mai sunt românii ăştia. Parcă-ar fi fraţi, nu alta.

JAPONEZILOR LE PLAC VINURILE MOLDOVENEŞTI În cadrul celui mai mare concurs internațional de vinuri din Japonia, „SAKURA Japan Women’s Wine Awards” din februarie 2017, juriul - format din 603 membri - a evaluat 4212 vinuri din 37 state ale lumii. 7 branduri din Moldova au fost premiate. A fost cu juriu, cu concurs, o chestie serioasă, nu foaie verde, de alde „Rospotrebnadzor”.

Uite-aşa, am reuşit o tranziţie subtilă şi spre celelalte, obişnuite.

BRIGADA DE LA STĂUCENI Scandalul săptămânii a fost înregistrarea video de la Stăuceni. Un grup de gopnici jegoși au atacat un magazin. Proprietarul a ripostat și a tras focuri. Grupul de bandiți a fugit în grabă de la fața locului, iar nu mult după aceea cadavrul unuia din ei a fost descoperit la o benzinărie. Asta e versiunea prezentată publicului. Dar acest lucru chiar nu are importanță. Eu unul i-aș băga pe toți 19 la răcoare și pentru ani mulți înainte. Fiindcă asemenea chestii sunt inacceptabile! Nu poate exista nicio doză de toleranță față de sălbătăcie de acest tip. Au fost 19, nu 13 precum anunța procurorul Bratunov! Și este atac banditesc în grup! Ei sunt bandiți și nu huligani, după cum afirmă Bratunov („Sunt un fel de huligani”). Eu aș trata acest caz cu extremă duritate și chiar aș face din el un exemplu larg mediatizat, fiindcă de atitudinea autorităților față de această realitate depinde atitudinea cetățenilor față de acest stat. În rest, filmul nu-mi pare deloc credibil. „Mortal rănitul” fuge la fel de sprinten ca și ceilalți în filmuleț. Poate că şi proprietarul-erou ar merita o atenţie mai specială din partea organelor abilitate. Dar repet: acest lucru nu are nici cea mai mică importanță: toți 19 trebuie să fie pedepsiți extrem de dur și pedepsele să fie echivalate cu... activitatea unui grup terorist, de exemplu.

FILAT CONDAMNAT DEFINITIV CSJ a respins recursul avocaţilor lui Filat. Mai departe va urma CtEDO. Era în octombrie 2015, mă citez: „Din câte am citit eu și am înțeles arestarea s-a efectuat cu o mulțime de încălcări procedurale. Chiar dacă justiția din Republica Moldova îl acuză până la sfârșit pe Filat, orice avocat care atacă dosarul și decizia respectivă într-un tribunal internațional va avea câştig de cauză”. Aşa că nu ar trebui să ne facem griji: totul merge conform planului pentru moment.

ARMATA RUSĂ RECRUTEAZĂ Armata Rusiei continuă să recruteze în Moldova. Deschis și fără jenă. Eu nu înțeleg una: stau acolo, pe anunț, două nume și numere de telefon. E chiar într-atât de greu să-i arestezi? La ce să scrii doar note de protest la care știi că nu vei avea răspuns adecvat?

RTR-PLANETA INTERZIS Postul a fost interzis. În Lituania, nu la noi. La noi se poate. Conecţiunile vă las se le faceţi. Săptămâna trecuta vă scriam despre faptul că CCA a prelungit licenţa postului de televiziune dodonist cu 7 voturi contra 2. Feel the difference!

ATAC CIBERNETIC? Săptămâna care a trecut siturile câtorva instituții media, printre care Deschide.md și Ziarul de Gardă s-au pomenit cu pseudo clone pe net. Au apărut situri precum „deschide.ru” sau „ziaruldegarda.com”... Cred că SIS-ul ar trebui să ia aceste apariții foarte și foarte în serios. Cu atât mai mult că au fost publicate și alte materiale care ar pretinde că se pregătesc atacuri masive mediatice propagandistice... Ne jucăm cu focul, ne facem că plouă, nu ştiu ce facem, dar nu-i a bine.

AIR MOLDOVA VA FI PRIHVATIZATĂ Atunci când a apărut ştirea despre apariţia companiei aeriene „Fly One” multă lume a spus că e un atac direct la Air Moldova. Compania ar fi fost artificial pusă în dificultate pentru a fi recuperată mai ieftin. Iată că Calmâc şi Chirinciuc ne anunţă şi privatizarea. Conform planului.

BECCIEV ESTE, BECCIEV NU-I Vodevil. Adevărat vodevil. Acuzat de acte de corupție, restabilit, apoi din nou degajat. Și am mai omis etape... Să mori de râs, nu alta... Chiar mă întreb: oare nu se poate în țara asta proceda simplu? Ai furat – la dubă. Simplu, nu?

DODONIADA

TROICA S-A ÎNŢELES? Nu știu de ce atunci când mă gândesc la Candu, Filip și Dodon și la întâlnirea lor nu pot scăpa de asocierea cu Take, Iancu și Cadâr. Acei trei s-au întâlnit și au discutat. Apoi Dodon a ieșit cu declarații precum că ar vrea să schimbe Constituția. El vrea să poată dizolva Parlamentul. Ceilalți doi au zis... nu știu ce au zis, au bâiguit ceva despre discreditarea în fața partenerilor. Dar e mult mai curios ce a urmat: Dodon a semnat, în pofida declarațiilor anterioare, atât numirea a patru judecători, cât și numirea Ambasadorilor. Apoi au urmat declarații din ambele tabere referitoare la alegeri. PSRM a înaintat un nou candidat pentru CEC, Dodon a zis că ar fi bine ca transnistrenii să participe la scrutinul din 2018, iar Candu a anunțat că va propune modificarea codului electoral (iar cel mai nașpa e că modificările pot să-l avantajeze pe Dodon, iar justificarea lor se va face cu trimitere la cerințele venite din partea anti-dodoniştilor)... Iată acum eu stau și mă întreb: oare la ce înțelegere au ajuns eroii noștri?... Un lucru e clar: nu-i clar nimic.

ARMATA NU VA PARTICIPA LA MANEVRE Gata, aici s-a terminat cu glumele, declarațiile tâmpite, minciunile de trei bani și vizitele fantasce. De această dată Dodon a prejudiciat cu adevărat statul, securitatea statului și calitatea noastră de participant activ la sistemul de securitate est-european. Armata Națională trebuia să participe la exerciții militare multinaționale în România. Și nu va participa. Fiindcă aşa a vrut comandantul suprem. Şi fiindcă nu avem Ministru al Apărării, în treacăt fie spus.

DODON FELICITĂ CU ZIUA ARMATEI ROŞII Tipul ăsta chiar își bate joc de această țară. Ce treabă are președintele unei țări să celebreze o sărbătoare a unui alt stat, habar n-am. Apropo, colonelul Cantarean a făcut același lucru.

DE ZIUA LUI Dodon și-a celbrat ziua de naștere. Și nu l-a felicitat nimeni în afară de Lukaşenko... Nici măcar Putin... A uitat omul, ce să-i faci?

Cam atât...

Cireșica de pe tort îi vom atribui-o inițiatorilor petiției către NASA. Americanii au anunțat că au identificat câteva planete care potențial ar putea fi bune pentru viață la doar 40 de ani-lumină depărtare. O azvârlitură de băț-lumină! În ce constă petiția? Inițiatorii cer ca una din acele planete să fie numită „Moldova”! Și astfel Planeta Moldova va deveni realitate! Iar moldovenii vor avea o nouă destinație pentru emigrație.