Ceea ce i s-a părut ciudat era valiza din mâna angajatului Ambasadei Rusiei – mult prea umflată. Îi ceru s-o deschidă și acesta refuză. Dar nu numai că refuză, dar îl dădu într-o parte și, arogant, păși spre ușa care l-ar fi putut scoate afară din aeroport. Vameșul îi ieși în față. I se mai alăturară doi vameși și angajatul Ambasadei Federației Ruse nu reuși să se strecoare printre ei, pentru a putea apuca de clanță și ieși în curte.

- Dați-vă la o parte, se răsti diplomatul și încercă să se furișeze printre cei trei angajați ai vamei din aeroportul din Chișinău, fără succes însă.

- De mâine niciunul dintre voi nu o să mai lucreze aici, asta v-o promit eu.

Domnii Munteanu, Ciobanu și Popa nu s-au dat însă într-o parte, ci s-au strâns roată în jurul diplomatului. Domnul Munteanu îi ceru apăsat:

- Deschideți valiza!

- Hei, cum îndrăznești naibii? Cine te crezi? De mâine nu o să mai lucrezi aici, asta îți promit eu.

- Deschideți valiza, îi ceru ferm și domnul Ciobanu.

Râzându-le în față, angajatul Ambasadei Rusiei trase de fermoar și vameșii văzură că valiza era ticsită cu teancuri de dolari. Le-au înșirat pe masă și le-au numărat. Erau șaizeci de mii de dolari, dar atâția bani nimeni nu avea voie să scoată din țară.

- Valiza cu bani v-o confiscăm, îl anunță domnul Popa. Cred că vă dați seama de ce.

- Confiscați-o, domnilor șomeri, rânji batjocoritor diplomatul, iar în timp ce cei trei vameși dispărură în burta aeroportului cu valiza sa cu bani, își scoase mobilul din buzunar și culese un număr. Acest angajat al Ambasadei Rusiei era cunoscut ca un promotor al ideii că Moldova face parte din lumea rusă și încuraja în fel și chip șovinismul velicorus. Domnii Popa, Ciobanu și Munteanu pătrunseră în cabinetul directorului vamei.

- Igor Nicolaevici, îi zise angajatul Ambasadei Rusiei, salvați-mă. Vameșii dumneavoastră mi-au confiscat valiza cu banii mei. 60 000 de dolari risc să-i pierd pentru totdeauna.

- Stați fără grijă, o să-i primiți imediat înapoi, la pachet cu scuzele de rigoare.

- Mulțumesc, Igor Nicolaevici. Da, de altfel, cei trei vameși care mi-au luat banii s-au purtat foarte obraznic cu mine.

- O să-i spun directorului să-i măture din vamă.

Domnul Munteanu ținea în mână valiza cu bani, iar domnii Popa și Ciobanu i-au povestit directorului cum trufașul diplomat rus a vrut să scoată din țară 60 000 de dolari, deși legea nu-i permitea asta.

- Valiza lăsați-o aici, le spuse sec directorul. La revedere!

Nici n-au reușit cei trei vameși să ajungă în capătul coridorului că i-a ajuns secretara din urmă, anunțându-i că sunt concediați. Pe o altă ușă, pe ușa din dos, ieși directorul și coborî în vamă, unde îi înmână valiza cu bani angajatului Ambasadei Rusiei în republica Moldova, îi deschise ușa, și-i ură drum bun.

NOTA AUTORULUI: Acest text este o proză și ar trebui receptat ca atare.