Protestele masive din Rusia de sâmbătă, 22 ianuarie, au demonstrat că cetățenii ruși s-au săturat să le fie frică. Și când frica nu mai dă de-a dreptul, regimul lui Putin, aflat în metastază, la final de epocă, se clatină vizibil. Sub presiunea arestărilor, a represiunii, a pierderii locului de muncă, zeci de mii de oameni s-au reunit în stradă, în condiții vitrege, pentru a protesta împotriva arestării lui Alexei Navalnîi, revenit duminică, 17 ianuarie, în Rusia, după ce a fost tratat împotriva otrăvirii cu Novichiok la o clinică din Germania. Cum Navalnîi a sfidat tentativa de asasinat a serviciilor secrete FSB și GRU, probată în nenumărate feluri cu înregistrări și recunoașteri ale autorilor, și adepții săi, membrii opoziției, au sfidat arestările în masă – peste 3100 – și confruntările cu jandarmii pentru a-și afirma crezul că Putin trebuie să plece, Navalnîi să fie eliberat, iar cleptocrația oligarhică rusă să ajungă în spatele gratiilor.

Peste 3000 deținuți la protestele pro-Navalnîi din întreaga Rusie

Probele prezentate de Ancheta Bellingcat și a presei de investigație din întreaga lume, un proces în care s-a implicat și Navalnîi, arată faptul că specialiști în arme chimice din FSB și GRU, serviciul secret militar al Rusiei, s-au implicat într-o operațiune de otrăvire a lui Navalnîi cu Novichiok, un gaz de luptă interzis de Convenția împotriva Armelor Chimice la care Rusia e parte, în timp ce Moscova afirmă că nu mai produce și nu mai deține această substanță. Expunerea publică a datelor, inclusiv un interviu luat – fără știința celui de la capătul firului, cu unul dintre executanții tentativei de asasinat la adresa lui Navalnîi, au stârnit valuri de reacții și au îngenunchiat serviciile secrete ruse.

Sosirea lui Navalnîi la Moscova a fost o lovitură pe care Rusia lui Putin nu a prevăzut-o și pentru care nu era pregătită. Această mișcare provocatoare și de frondă a zdruncinat încrederea establishmentului putinismului care credea că a scăpat de opozant. Provocarea a fost enormă și Putin nu a avut cum să reacționeze decât în forță, arestându-l pe Navalnîi, montând un proces improvizat, ilegal, extrajudiciar, într-o secție de poliție. De altfel, chiar și numai această formulă de gestionare subliniază lipsa independenței justiției și lipsa accesului la un proces corect al lui Navalnîi – dar și a oricărui cetățean rus de rând, în timp ce mulți dintre asociații săi, arestați când îl așteptau la aeroportul Vnukovo, au avut parte de procese improvizate care au durat și numai un minut, pentru a formaliza condamnarea decisă politic anterior.

Dar arestarea lui Navalnîi, a asociaților săi din Fundația anti-corupție, nu este un gest care să transmită forță, siguranță, lipsa de griji a regimului lui Putin față de un oponent nerelevant. Din contra, e un gest de frică, pe care l-au resimțit toți membrii opoziției. Însuflețiți de gestul de curaj al lui Navalnîi de a reveni în țară deși fusese otrăvit cu Novichiok și fusese salvat in extremis, zeci de mii de oameni au ieșit sâmbătă în stradă, sfidând amenințările autorităților, perspectiva de a fi bătuți de poliție și arestați, de a-și pierde locurile de muncă. Peste 40.000 au protestat numai în Moscova, în timp ce manifestațiile de protest au avut loc în peste 100 de orașe, de la Extremul Orient Rus, Vladivostok, la orașele din Siberia, care deja sunt scena unor proteste de mai bine de 6 luni, precum Habarovsk-ul, și până la Moscova și Sankt Petersburg, unde au fost cele mai puternice manifestații publice.

Când frica nu dă de-a dreptul, pentru un regim represiv e semnalul sfârșitului. Vladimir Putin este la Apus și nu mai comunică nici putere, nici hotărâre, nici siguranță, ci se clatină cu fiecare om arestat și fiecare judecată ilegală, făcută la repezeală pentru a mai sancționa un oponent. Rezultatul este îndârjirea și mai mare a protestatarilor, antrenarea unui număr și mai important de oameni în stradă, împotriva lui Putin și a regimului său și manifestații și mai îndârjite care, deja, nu-l mai ocolesc pe Țarul Putin, din contra, sunt îndreptate direct împotriva sa, în momentul în care a ajuns la un record negativ al încrederii publice și în plin an electoral pentru Duma de Stat a Rusiei, camera inferioară a Parlamentului rus.

Reacții internaționale unanime: Rusia lui Putin pusă la colț

Reacția e atât de dură și de inedită încât protestele au avut loc și la -53 de grade în Iakustia. Nimic nu a putut ține mulțimea la distanță, nici măcar limitările legale care cer ca un protest să fie anunțat cu cel puțin 10 zile înainte la autoritățile locale. Navalnîi a revenit și a fost arestat cu mai puțin de o săptămână înainte, nu era timp de pregătit manifestațiile publice din 22 ianuarie. Totuși pedepsele cu reținerea și arestarea, amenzile, represiunea directă nu au mai putut să țină mulțimea la distanță de acțiunile civice ale lui Navalnîi.

Dacă Navalnîi riscă 10, 13 ani de închisoare, și adepții săi sunt dispuși să riște pentru a putea să schimbe ceva la nivel intern. 3100 de oameni au fost arestați, din care 1200 numai în Moscova, în timp ce alții dintre asociații lui Navalnîi au fost arestați preventiv pentru apelurile la adresa oamenilor să iasă în stradă. Iar scandările sunt elocvente: Libertate pentru Navalnîi!, Putin pleacă!, Rusia a devenit un lagăr de concentrare!, Am obosst să ne fie frică!, Putin e un hoț! și Toți pentru unul, unul pentru toți!

Au fost cele mai mari proteste din Rusia de la câștigarea independenței, iar în Moscova cel mai mare miting din ultimii 10 ani. O dovadă directă a stării de spirit a rușilor, prinși între opulența conducătorilor, care-i spoliază, indiferența față de suferințele lor și de pandemie – în care Putin nu s-a implicat deloc – criza economică și situația dezastruoasă, cu o rublă în cădere dar cu aventuri militariste ireale ale Rusiei lui Putin pe terțe teatre de operații - Siria, Libia, Republica centrafricană, Nagorno Karabakh.

Autoritățile ruse au procedat la arestări preventive, la întreruperea telefoniei și a canalelor social media. Pentru că aplicația TikTok a fost invadată de video-uri promovând demonstrațiile de stradă și mesajele virale despre Navalnîi, Roskomnadzor, agenția rusă de supraveghere a social media, a cerut eliminarea postărilor care încurajează minorii să acționeze ilegal. În plus, Ministerul Educației a transmis părinților să nu-și lase copii la demonstrații. Facebook, Youtube și Twitter au fost vizate și ele de avertismente și bruiate.

Schimbarea de președinte la Casa Albă a adus în prim plan reacții unanime împotriva Rusiei și un Occident unit. Pe toate vocile au avut loc proteste la adresa acțiunilor Rusiei lui Putin. Secretarul pentru Afaceri Externe al Marii Britanii, Dominic Raab, a consemnat utilizarea violenței împotriva protestatarilor pașnici și a ziariștilor, cerând eliberarea tuturor. Departamentul de Stat al SUA a condamnat tacticile dure ale Rusiei împotriva protestatarilor și jurnaliștilor, cerând eliberarea tuturor celor deținuți pentru exercitarea dreptului universal de a protesta, așa cum a cerut eliberarea imediată și necondiționată a lui Alexei Navalnîi. Iar Înaltul Reprezentant pentru politică externă al UE, Josep Borrell, a anunțat reuniunea de luni a miniștrilor de Externe europeni, condamnând detențiile în masă, utilizarea disproporționată a forței, întreruperea internetului și a conexiunilor telefonice.

Reacția MAE Rus: suveranitatea și neamestecul în treburile interne

Iulia Navalnaya, soția lui Navalnîi, a fost arestată la protest lângă o stație de metro unde se reuneau opozanții lui Putin. Ea apare și la manifestații, și în duba poliției, unde a fost târâtă imediat. A fost eliberată sâmbătă seara. La proteste a participat și mama lui Navalnîi, Liudmila Ivanovna Navalnaya. Anterior fuseseră arestați, pentru chemarea la proteste, purtătoarea de cuvânt a lui Navalnîi, Kira Yarmysh, investigatorul Fundației anti-corupție a lui Navalnîi, Georgy Alburov și activista de opoziție, Lyubov Sobol. Aceasta a fost ridicată ulterior și de la mitingul de sâmbătă, ca și Oleg Stepanov, coordonatorul biroului din Moscova al Fundației anti-Corupție a lui Navalnîi.

Ministerul rus de Externe a reacționat dur la mesajul de pe site-ul Ambasadei SUA la Moscova care avertiza cetățenii americani de protestele care urmează și cerându-le să evite zonele aglomerate unde se desfășurau aceste proteste. Fiind o formă legitimă de alertă de mișcare și călătorie, anunțul a mediatizat, indirect, protestele lui Navalnîi, motiv pentru care Ministerul Afacerilor Externe rus a acuzat Statele Unite că încurajează protestele: postarea informației despre manifestațiile de protest este "în linie cu politica provocatoare a Washingtonului de a încuraja protestele în state ale căror guverne sunt văzute de SUA ca indezirabile."

În ceea ce privește apelurile unanime de a elibera protestatarii pașnici și pe Navalnâi, Ministerul rus de Externe a rămas în aceleași clișee clasice din perioada comunistă. El a făcut apel la suveranitate și la neamestecul în treburile interne ale Rusiei, recomandând în mod special Washingtonului să-și vadă de problemele sale. Dincolo de lipsa de creativitate și de mesajele vetuste și neconvingătoare, MAE rus mai demonstrează și ignorarea drepturilor omului, prevalându-se, în subsidiar, de recenta lege care plasează Constituția Rusiei deasupra oricărui angajament internațional, cu precădere în privința drepturilor omului. Această lege ar trebui să determine excluderea Rusiei din Consiliul Europei, instituție în care Rusia avea ambiții la conducerea Adunării Parlamentare, în condițiile în care nu respectă și nu se supune nici măcar hotărârilor definitive ale CEDO, Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Frica de Navalnîi. Ceea ce Putin nu mai este pentru Rusia

Trebuie spus că marea frică generală a structurii verticalei puterii și a regimului lui Putin față de Navalnâi vine din forța și impactul public al activității sale anti-corupție. Aici oligarhii lui Putin au fost primii vizați de dezvăuirile presei de investigație și de datele expuse public de Fundația Anti-corupție a lui Navalnîi. Apoi a intrat în vizor zona oficială și partidul Edinaia Rossia a lui Putin, pentru ca dezvăluirile să culmineze cu Putin însuși. Atacul a fost privit de autorități ca o adevărată crimă de lez-majestate.

Într-adevăr, chiar înaintea revenirii în Rusia, Navalnîi a prezentat castelul de peste un miliard de dolari al lui Putin de la Malul Mării Negre. Este vorba despre o proprietate obținută din mită și tranzacții oneroase, dincolo de resursele proprii oficiale ale Președintelui rus din ultimii 21 ani. De altfel, purtătorul oficial de cuvânt al Kremlinului a respins subiectul și a afirmat că Putin nu deține această proprietate individual – lăsând să se înțeleagă faptul că ar fi vorba despre o proprietate a statului rus.

Pe de altă parte, Navalnîi a dezvăluit date despre aventurile extraconjugale, copii ilegitimi și averile pe care Putin le-a dat fostelor sale amante și mamelor copiilor săi din flori. Este cazul recent al fetei de 17 ani a Svetlanei Krivonogikh, o femeie de serviciu de 45 de ani astăzi, provenind dintr-o familie modestă care trăiește în Sankt Petersburg dar deține o avere de peste 102 milioane de dolari. Fata sa Elizaveta, sau Luiza, este iubitoare de produse și haine de lux cu care pozează pe canalul său de Instagram, care a fost dat publicității tot de Navalnîi. Luiza s-a născut în 2003, când Putin era încă formal căsătorit cu prima sa soție, Liudmila Shkrebneva, iar pe actele sale de naștere nu apare numele tatălui, dar apare patronimul Vladimirovna. Mama sa e beneficiara unei părți din acțiunile Rossiya Bank a lui Putin, deține proprietăți în numeroase orașe și deține și cluburi de noapte erotic shows, potrivit Proekt probe.

Dacă la primele dezvăluiri ale lui Navalnîi despre oligarhi apropiați lui Putin, reacția oficială a fost să-l incrimineze că-și face banii din estorcare și șantaj al oligarhilor – prezumându-se că expune doar pe cei care nu doresc să-l plătească – acum lucrurile sunt mult mai complicate. La nivelul atacurilor privind familia lui Putin, nu există nici un fel de reacție formală, oficială. Putin are două fete din prima căsătorie, Maria și Katerina, având fiecare în jur de 30 de ani, și mai are 4 copii cu fosta gimnastă Alina Kabaeva, care ar fi astăzi actuala soție oficială a Țarului.

Vladimir Putin nici nu pronunță numele lui Navalnîi. În toate comunicatele oficiale, nu este pomenit numele opozantului, însă atacurile publice și victimizarea constantă a lui Navalnîi, scandalul otrăvirii cu Novichiok și revenirea sa curajoasă în țară, apoi arestarea lui și reprimarea adepților săi ieșiți în stradă nu fac decât să accentueze profilul opozantului și să crească relevanța sa. Putin și l-a ales ca principal oponent, fie voit, fie nevoit de acțiunile sale, iar Navalnîi este astăzi exact ceea ce Putin nu reprezintă pentru Rusia: curaj, opoziție, critică, lege, verticalitate, combaterea corupției, tinerețe, leadership. Iar acțiunile regimului și refuzul de a-i pronunța numele cresc relevanța și susținerea sa, Navalnîi devenind sinonim cu opoziția anti-Putin. Și mai ales cu Speranța pentru Rusia și ruși.