Republica Moldova a trecut joi, 3 decembrie, printr-un coșmar al subminării democrației printr-o formula de dictatură a unui fost președinte, Igor Dodon, personaj care pleacă din funcție în stradă. Dodon se agață de putere, a făcut o coaliție a corupților și cleptocrației și izolează și mai mult Republica Moldova și o aduce în zodia sancțiunilor drastice ale UE și SUA.

Evoluțiile din Parlamentul Republicii Moldova confirmă preluarea puterii ilegitime de către Dodon și confiscarea majorității, subminând votul popular din urmă cu două săptămâni. Preluarea completă a Parlamentului în format ilegal, legile adoptate ilegal și fără respectarea procedurilor parlamentare transformă ziua de 3 decembrie într-o adevărată consemnare a unei lovituri de stat parlamentare. În paralel, câștigă Rusia pe toată linia cadouri și instrumente de influență, petrecându-se, concomitent, federalizarea Republicii Moldova prin veto-ul dat Găgăuziei, preluarea din nou a spațiului public de către Rusia și mass media rusă și re-rusificarea Republicii Moldova ca-n perioada sovietică!

Cele mai periculoase și vădit neconstituționale legi adoptate țin de:

-         Federalizarea Republicii Moldova - veto-ul Găgăuziei pe legile care o privesc sau o influențează

-         Mutarea instituțiilor de forță ale statului în subordinea Parlamentului (a se citi sub controlul lui Dodon – persoană care nu mai are nici o funcție după 24 decembrie dar care vrea să continue să conducă din umbră cu PSRM și majoritatea prorusă formată din Partidul Shor și grupul Pentru Moldova, cumpărați la bucată cu ajutorul Bugetului de stat)

-         Legea audiovizualuluianularea legii anti-propagandă care reducea programele în limba română și readuce televiziunile ruse cu știri și propagandă în prim plan urmând să preia din nou controlul în spațiul public

-         Statutul limbii ruse ca limbă de comunicare etnică - readuce coșmarul legii limbilor din perioada sovietică, lege votată în septembrie 1989, declarată în 2018 desuetă de către Curtea Constituțională, revotată azi. Cu sau fără sprijinul explicit al Moscovei, re-rusificarea Republicii Moldova are loc sub ochii noștri.

Pe de altă parte, unicele reacții au fost o scărmăneală în Parlament între putere și opoziție, cu plecarea opoziției din sală, și o manifestație în stradă, în fața Parlamentului, convocată de Președintele ales Maia Sandu cu câteva sute de participanți.

În același timp, adunarea de protest convocată de Maia Sandu duminică amenință să sufere intervenția organelor de menținere a ordinii publice pe motive de Covid și de neautorizare de către Primărie.

Despre faptul că Dodon își ia SIS(Serviciul de Informații și Securitate) după el unde vrea, nu are sens să mai discutăm. Parcă ar fi o jucărie pe care ți-o pui în buzunar.

Urmează schimbări în toate instituțiile statului aflate sau care reintră prin noi legi sub control parlamentar. O adevărată lustrație realizată de către președintele perdant Igor Dodon dimpreună cu Partidul Shor și grupul Pentru Moldova al transfugilor de peste tot, cumpărați la bucată. Schimbările vizează conducerile următoarelor instituții:

- Consiliul Audiovizualului;

- Centrul Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal;

- Comisia Națională a Valorilor Mobiliare;

- Autoritatea Națională de Integritate;

- Banca Națională a Moldovei;

- Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică;

- Agenția Națională pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației;

- Agenția Națională pentru Soluționarea Contestațiilor;

- Consiliul Concurenței;

- Serviciul Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor.

Totul a fost plătit de Dodon cu bani din Bugetul de Stat, adoptat și el ilegal azi – fără prezentare, fără motivație, fără dezbatere - cu scheme de finanțare și cumpărare a deputaților. Proiectul politicii bugetar-fiscale, dar și Bugetul de stat și bugetul asigurărilor sociale de stat au fost votate în prima lectură de majoritatea PSRM - „Pentru Moldova”, fără examinare.

Rezultatul? De mâine Republica Moldova intră în procedură de urgență de monitorizare și evaluare a sancțiunilor generale pe care le vor aplica, deopotrivă, UE și SUA. Cel mai probabil, va exista susținerea pentru președintele ales și o formulă de proiecte care să ajute autoritățile locale independente, urmând ca un set enorm de sancțiuni să se abată peste Republica Moldova, care va fi văduvită de orice finanțare!

În plus, atât Parlamentul cât și Guvernul Republicii Moldova și mai ales persoanele autoare ale loviturii de stat cu tot cu familiile lor – Dodon în frunte - să intre în procesul blocării conturilor, interdicției de călătorie și anchetelor penale deschise la nivel internațional pentru malversațiunile de până azi cu fonduri românești, americane și europene.

Orice clemență a dispărut, orice dialog încetează, iar autoritățile și conducerea Republicii Moldova intră în carantină mai rău decât dacă ar fi ciumați. Totul în timp ce se vor încerca formule de susținere a cetățenilor obișnuiți ai Republicii Moldova direct, prin formule care să-i ajute să supraviețuiască atât coronavirusului, cât și perioadei de prăbușire economică ce urmează, care va merge până la încetarea de plăți și procese internaționale ale companiilor care suferă în urma malversațiunilor financiare și politice ale clicii lui Dodon. Iar acestea sunt doar măsurile prealabile care intră în discuție.

Nu cred că Rusia e prea fericită, chiar dacă aparent i s-au dat cadouri greu de luat înapoi de către un președinte care se dorește al tuturor cetățenilor, inclusiv al celor care vorbesc limba rusă. În schimb, și Moscova știe foarte bine că ceea ce a câștigat prin forțare, fraudă, furt oricum va fi atacat la Curtea Constituțională și, mai mult, va genera, din partea populației mințite și furate în opțiunea sa, și mai mult sprijin  pentru Occident, UE și România și o imagine tot mai proastă pentru Rusia, prin asociere cu Dodon. Un Dodon complet izolat, cu un guvern care oricum nu va fi primit pe nicăieri și nu va putea face nimic, din contra, va târî Republica Moldova în faliment și colaps economic.