Sora mea, Claudia, a luat un împrumut de la SEBO pentru a le putea cumpăra haine copiilor ei și pentru a-și putea repara casa, când a primit un email de la un milionar - un milionar din America, blocat în Ungheni. Acesta îi spuse că-l cheamă Carlo și că tocmai fusese bătut fără milă de niște tineri din Ungheni, în fața cafenelei Codru.

- Mi-au luat tot, bani, acte, geacă, fular, portofel, mănuși, ochelari, telefonul mobil și au fugit, îi scria acesta, de la telefonul mobil al unui chirurg,  de la spitalul raional din Ungheni, unde a fost internat, cu nenumărate plăgi și răni, inclusiv la cap.
- Adresa ta mi-a dat-o Ana Haraba, din Flutura, ei i-am scris prima, dar ea nu mă poate ajuta, pentru că i-a ars casa.

Ana Haraba și soră - mea locuiau în aceeași mahala. Era vecine și, într-adevăr, în seara asta îi arsese casa. În urmă cu trei ore, toată mahalaua alergase cu căldări cu apă în mâini ca să stingă pălălaia. Cărase apă de la fântână și sora mea. Dar nu au mai putut salva nimic. Casa arsese până în temelii. În locul ei nu rămăsese decât un munte de cenușă, iar pe Ana și pe copiii ei îi luaseră o soră de a ei, Liza. Bărbatul Anei, Vasile, muncea pe un șantier în Krakovia și încă nu aflase că tocmai rămăsese fără casa.

Tot ce-i scria americanul acela era adevărat și, de asta, Claudia nu a închis mesajul.

- Ajută-mă cu niște bani, ca să pot ajunge la Ambasada Americii din Chișinău, să-mi refac actele, și să mă pot întoarce la mine, în Nevada, iar după ce voi ajunge, îți voi trimite înapoi banii,  și nu cât ai să-mi dai tu, dar de o sută de ori mai mult.
- Și cât îți trebuie?
- 600 de euro.
- Și cum să-ți dau banii?
- Prin poștă, prin serviciu de curierat rapid, pe numele medicului meu.
- Și el nu-ți poate da banii?
- Nu are.
- Și cât îți trebuie?
- 600 de dolari.
- Și de ce ar trebui să te cred că ai să mi-i dai înapoi?
- Chezașul meu e Ion Ciobanu, chirurgul meu, de  la spitalul din Ungheni, toată lumea îl cunoaște. Să ți-l dau să vorbești cu el?
- Da, i-a spus Claudia și Carlo i l-a dat și Ion Ciobanu i-a confirmat că-l cunoaște pe american și că bagă mâna în foc pentru el.
- În trei zile ai să banii înapoi,  a asigurat-o medicul, dar înapoi o să-ți trimită nu 600 de dolari, ci  600 000 de dolari, doar de aia că l-ai ajutat. Uite și eu îl tratez acum fără bani.

Claudia  a mers la poștă și i-a trimis 600 de dolari, dar înapoi n-a mai primit nici un ban nici peste trei zile, dar nici peste o săptămână. I-a scris lui Carlo la emailul pe care i l-a lăsat, dar nu a primit nici un răspuns. Carlo nu-i răspundea la emailuri și medicul la telefoane și atunci s-a dus la Ungheni, la spitalul raional, să-l caute pe medicul Ion Ciobanu și a aflat că nu există un medic cu un asemenea nume. Doar atunci Claudia a realizat că a fost țepuită.

O nenorocire nu vine niciodată singură. Fabrica din Ungheni s-a închis și Claudia a devenit șomeră. Depăși termenul de plată la SEBO și începură să-i crească procentele, într-un mod năucitor. Plecă peste hotare ca să întoarcă banii ăștia, doar pentru a nu ajunge la pușcărie, unde voiau s-o bage cei de la SEBO.

Până și-a găsit de lucru, ca îngrijitoare a unei bătrâne într-un sat italienesc, urma să plătească deja 8000 de euro. Luase șase sute și trebuia să dea înapoi 8000 de euro și asta doar de aceea că nu a întors banii la timp.

Important era însă că primi primul salariu și plăti primii bani.

De aproape un an, sora mea Claudia îngrijește o bătrână din satul Mavala, departe de casă și de cei șase copiii ai ei. De copiii are grijă tatăl lor, Liviu, dar mai trec și eu din când în când pe la Flutura.

Azi am fost pe la ei și, în timp ce mă plimbam cu copiii Claudiei și al lui Liviu prin Flutura, dintr-o dată m-a plesnit un cap, că milionarul acela din America nu putea fi decât un om din Flutura, sau dintr-un sat vecin, din Grozasca, Florițoaia sau Cetâreni, care o știe foarte bine pe Claudia.

Întrebarea e însă cine oare e? Și cum să-i dau de urmă?

Claudia mi-a zis că a primit un nou email de la american, în care acesta îi explică de ce nu i-a scris atâta timp și de ce nu i-a trimis până acum banii, fiindcă în tot răstimpul acesta a stat internat într-un spital din Chișinău. După care , în final, i-a îndrugat aceeași poveste că nu are bani ca să ajungă acasă și i-a cerut din nou 600 de euro, ca să-și poată cumpăra un bilet la avion.

- Zi-i că i-i duc eu. Scrie-i asta, și Claudia i-a scris și americanul s-a dat la fund și nu i-a mai răspuns de neam.

Acum mi-e clar, că cel care a tapat-o de bani și vrea s-o mai țepuiască și mai departe nu e nimeni altcineva decât un vecin de-al ei din Flutura. Un vecin de-al ei din Flutura care știa că ea luase împrumutul acela de la SEBO și care știe că ea a plecat să muncească în Italia și că a început să trimită bani acasă. Un vecin de-al ei din Flutura care se dă drept un milionar din America.

NOTĂ AUTOR: Parantezele deschise de mine au un caracter de ficțiune și trebuie abordate ca atare.