Pitit sub fereastră, așteptam ca ea să-i facă un semn, pe când ea aștepta ca paznicul să adoarmă, în ghereta sa de lângă ușă, unde s-a retras acum vreun sfert de oră, după ce a patrulat prin sediul partidului, urcând de la parter la etaj și înapoi.

Lipită cu spatele de perete, în fundul întunecos al holului, stătea cu urechile ciulite și asculta. Paznicul nu știa că era înăuntru. În urmă cu trei ore, a ieșit din clădire, cu geanta în bandulieră și i-a spus la revedere, după care acum o oră a urcat pe fereastră în cabinetul ei, pe care a lăsat-o deschisă intenționat când a plecat ca să o poată deschide când va reveni, și și-a lipit urechea de ușă ascultând ce face nea Fiodor. Nu a acceptat să urce și el cu ea, ca să nu-i prindă paznicul împreună în cabinetul ei.

În sfârșit, i-a auzit sforăitul. A deschis fereastra și l-a chemat în șoaptă.

-Urcă, Vladimir!

Băiatul s-a cățărat iute și a aterizat pe podea. Ea l-a lăsat pentru câteva clipe singur ieșind ca să se convingă că paznicul într-adevăr soilea. Dormea. A revenit și i s-a aruncat în brațe. Ea era secretară în partidul socialiștilor și tot ceea ce făceau ei la ora aia era ilegal. Dacă ar afla tovarășul Dodon, ar concedi-a pe loc. Se pupau și se îmbrățișau pe întuneric, în mijlocul încăperii, pentru că ei îi era teamă să aprindă lumina ca să nu se trezească nea Fiodor.

S-a auzit un târșâit de pași și au înghețat. Bătrânul s-a trezit și s-a pornit să străbată clădirea. Mergea la toaletă. Au auzit cum a tras apa. A revenit. A trecut pe coridor și ușa de la ghereta sa a făcut clic-clac și ea iar a ieșit pe coridor, de unde a revenit peste vreo cinci minute.

-A adormit iar.

S-au aruncat unul în brațele celuilalt și s-au îmbrățișat. Apoi s-au dezbrăcat și el s-a așezat în fotoliu ei de secretară iar ea i s-a pus pe genunchi și au început să facă dragoste. Făceau dragoste în cabinetul ei de secretară, pentru că nu aveam unde în altă parte. Ea trăia cu părinții, iar Vladimir la cămin, pentru că era de la țară.

După, s-au îmbrăcat iute și cu grijă ca să nu facă zgomote și au sărit pe fereastră în stradă și el a condus-o acasă, după care s-a dus la căminul lui.

A doua zi dimineață, la ora opt ea deschidea ușa. Domnul Fiodor încă nu plecase. L-a salutat și el a felicitat-o că a venit prima.

A descuiat ușa și a intrat. Nimic nu amintea de ceea ce s-a întâmplat astă-noapte în cabinetul ei. S-a așezat în fotoliu și a format un număr de telefon. Nu peste mult în clădire a intrat și Vladimir.

 

 

NOTĂ AUTOR: Parantezele deschise de mine au un caracter de ficțiune și trebuie abordate ca atare