Ion Ceban este unul dintre cei mai guralivi şi scandalagii consilieri municipali ai Chişinăului. Ni-l amintim în numeroase ipostaze în care crea haos în primărie, târând după el protestatari inventaţi, făcând circ (e chiar bun la asta), trăgându-l pe Chirtoacă de cravată, încercând din toate puterile să blocheze funcţionarea primăriei. Toate astea dintr-un motiv netransparent: din complexul de inferioritate faţă de actualul primar, pe care nicicum n-au reuşit să-l dea jos şi să instaleze un socialist, fie el Dodon sau Greceanâi (în popor Zina Carabina). Ion Ceban o face pe luptătorul în numele dreptăţii şi al legii. Aşa o fi? Păi nu-i aşa!

Ca reacţie la un text în care mai mulţi experţi, inclusiv fostul consilier prezidenţial, Vlad Ţurcanu, spun că Preşedinţia ocoleşte legea ca să-l menţină pe Ion Ceban atât în Consiliul Municipal al Chişinăului, cât şi la Preşedinţie, Ceban face gargară pe Facebook, mutând discuţia în alte direcţii şi spunând prea puţine despre bubele proprii: „Mai toți juriștii cu care am vorbit, au menționat că această interpretare a ANI este una cel puțin alogică și a fost făcută pentru mine cu mare drag din partea cuiva. În astfel de situații în întreaga țară sînt zeci și sute de persoane. Doar în CMC sînt colegii, Ștefăniță, Topală, Cebanu și alții.

***
Vlad Țurcanu și restul care se dau cu părerea acum (în acest articol), uită să spună că astfel de situații au avut consilierii Șarban și Furtună, care erau exact în aceeași situație, doar că nu a existat și nu există vreo problemă în raport cu ei.”

Nu, nu vorbim acum de alţi consilieri, de Mexic sau Astrahan, Ioane! Nu vorbim de Chirtoacă! E exact ca în afişul acela sovietic cu: TU!

Autoritatea Naţională de Integritate a spus clar: funcţiile de consilier municipal şi cea de consilier prezidenţial şi purtător de cuvânt al preşedintelui sunt incompatibile. Orice ocolire a legii, cum se întâmplă acum, când Ceban cică e mutat într-o funcţie tehnică, dar nici el nu vede vreo deosebire, înseamnă încălcare a legii. Aparatul preşedintelui e murdar astfel, oricum ai întoarce-o. După cum a spus Vlad Ţurcanu, un consilier municipal care are acces la secretele de stat e prea de tot.

Despre incompatibilitate, noi, românii, avem mai multe vorbe. A alerga după doi iepuri. A sta cu fundul în două bărci. Nu se termină cu bine şi e împotriva firii. Ion Ceban vrea s-o facă pe mezinul din poveştile populare ruseşti: Ivanuşka Duraciok, care din tăntălăul familiei ajunge un prinţ fermecător. Dar viaţa nu e ca în poveşti. Să fii consilierul preşedintelui nu înseamnă să conduci un grup pe Facebook. Într-o singură situaţie incompatibilitatea nu deranjează pe nimeni: când cineva e preşedinte, de asemenea – tot numai pe Facebook.