De Valentine's day, o echipă a Rospotrebnadzorului rusesc (Serviciului federal rus pentru supravegherea în domeniul protecției drepturilor consumatorilor și bunăstării populației) petrece în Moldova, pe la vinării. Ce să zic, au făcut o alegere extraordinară, vinul moldovenesc e bun, mai ales că vor degusta gratis, pe post de şefi şi de experţi. O mai bună destinaţie pentru Ziua Îndrăgostiţilor cred că experţii nu puteau găsi, chiar dacă dragostea lor pentru produsele moldoveneşti e cu năbădăi: gratis e foarte bun, dar când e vorba de comerţ, brusc îşi amintesc că Moldova o iubeşte acum pe alta, nu pe Rusia, ci pe Uniunea Europeană.

Rospotrebnadzorul  a pus embargo pe vin şi pe alte produse moldoveneşti încă în 2013, ca o pedeapsă politică pentru semnarea Acordului de Asociere dintre Moldova şi UE. Oficial, ruşii s-au bâlbâit atunci despre calitate, dar n-au prezentat nimic care ar demonstra că vinurile din Moldova ar avea vreo problemă. Problema lor e ca şi cea a georgienilor – vinurile sunt foarte bune, dar Rusia strâmbă din nas când direcţia fostelor „republici surori” o ia prea tare spre Europa. Aţi văzut şi ce s-a întâmplat cu multe produse occidentale în Rusia, ca răspuns la sancţiuni: au fost zdrobite cu buldozerele şi tancurile, asta într-o ţară în care multă lume duce foame. Cât de stupid e totul, ruşii ne arată chiar la televizor: un dement supraponderal, Stas Bareţkii, îmbrăcat ca hoţii în lege, rupe cu dinţii cutiile de bere occidentale din supermarketuri, aruncându-le pe jos, de parcă berea ar avea naţionalitate. Sau îşi dă foc BMW-ului său, ca o reacţie la sancţiunile impuse Rusiei şi ca o „măsură de protecţie pentru producătorii ruşi”. Sau sparge telefoane mobile şi tablete străine în magazinele de specialitate. Sau dă foc unui teanc de euro şi dolari. Ce să mai zici, cum e Stas Bareţki, aşa e şi Rusia, cum e Rusia, aşa e şi Rospotrebnadzor.

Vinăriile deştepte ale Moldovei s-au orientat spre standardele europene şi prin asta avem doar de câştigat. Nu mai vindem la borcan sau cu cisterna. În sticlele moldoveneşti nu apare lichid dubios. Iar Rospotrebdadzorul, ca de obicei, e un pion politic, dă undă verde vinurilor din Transnistria şi Găgăuzia, continuând se sprijine pe faţă separatismul în Moldova. Pe limba voastră: Pozor, Rospotrebnazor! Şi să aveţi o Zi a Îndrăgostiţilor excelentă, cu Stas Bareţki!

PS: M-am abţinut să nu zic nimic despre „boiarâşnik”, loţiunea mortală din păducel care a făcut sute de victime în Rusia.